Orlen a Benzina srazily ceny dolů: Benzin za necelých 33 korun. Jaký je důvod?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

2. října 2023 11:14

Až o několik korun levněji natankovali řidiči v neděli litr pohonných hmot v oblastech při hranicích s Polskem, které se chystá na parlamentní volby. Zdali s tím snížení cen souvisí, není zcela jasné. Firma se totiž k záležitosti nevyjadřuje. 

Stojany čerpacích stanic Orlen či Benzina konkrétně ukazovaly cenu kolem 33 korun za litr například v Karviné, Náchodě či Frýdlantu, informoval Deník. V Opavě dokonce kvůli přívalu zájemců vznikla kolona, která ucpala kruhový objezd v blízkosti benzinky.

Zástupci firmy nechtěli ceny ani jejich vývoj jakkoliv komentovat, ovšem pohonné hmoty jsou už delší čas levnější také v Polsku, kde společnost sídlí. Sousední zemi přitom v říjnu čekají netrpělivě očekávané parlamentní volby, přičemž výrazný podíl akcií v Orlenu drží stát. 

Snížení cen využili i někteří politici k poznámkám na účet expremiéra Andreje Babiše (ANO), respektive firem z jeho svěřenského fondu. "Tak co, už je i stejná cena v Průhonicích na Pumpě, nebo tam si mastí šéf kapsu na obyčejných lidech z Prahy a Středočeského kraje?" napsal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) na twitteru

V Česku stál v září podle údajů společnosti CCS litr pohonných hmot 39,95 Kč. Oproti předchozímu měsíci zdražil o více než korunu a sedmdesát haléřů. Výrazný cenový skok nastal mezi červencem a srpnem, a to o více než tři koruny. 

Témata: Čerpací stanice pohonné hmoty