Opatření po atentátu na Fica: Pavel a Fiala prozradili, jak se zvýšila bezpečnost

Petr Pavel a Petr Fiala

Autor: Jan Hrabě

23. května 2024 10:38

Nejvyšší ústavní činitelé přiznali, že po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, který se stal na den přesně před týdnem, byla přijata zvýšená bezpečnostní opatření. Prezident Petr Pavel i premiér Petr Fiala (ODS) však hodlají i nadále chodit mezi lidi. 

Fiala potvrdil, že policejní ochranná služba přijala jistá opatření ohledně ochrany ústavních činitelů. "Já nebudu měnit svoje zvyklosti. Není to ani možné, myslím si, že politik a předseda vlády má se setkávat s lidmi, chodit mezi lidi. Budu dělat, co jsem dělal nadále," řekl deníku Blesk.

I prezident Petr Pavel v úterý během probíhající návštěvy Pardubického kraje prohlásil, že lidé musí nadále žít vlastní životy. Zmínil, že byl ve Velké Británii v roce 2005, když došlo k teroristickým útokům v Londýně, jimiž se tamní občané podle jeho slov nenechali zastrašit. 

Pavel nicméně přiznal, že došlo k zpřísnění opatření. "Minimálně po nějakou dobu, než se situace zklidní, tak bezpečnostní opatření jsou do určité míry zvýšená. Ale nedokážu si představit, že by se kdokoli z volených politiků měl na základě takové události zavřít někde do věže a vylézt z ní na konci svého mandátu jen proto, že to je bezpečné," dodal. 

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra. Obviněného k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. Muž postřelil slovenského premiéra minulý týden ve středu odpoledne po výjezdním jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. 

Fico je nadále hospitalizován v banskobystrické nemocnici, aktuálně už je mimo ohrožení života.

Témata: Petr Pavel Petr Fiala (ODS)