Sledovali jsme ONLINE: Volby na Slovensku 2023 vyhrál s náskokem Fico, čeká na telefonát od Čaputové

Volby, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

30. září 2023 22:30 | Aktualizováno: 1. října 2023 15:05

Lidé na Slovensku si zvolili nové složení Národní rady. Podle exit pollu se vítězem voleb měla stát se ziskem 23,5 procenta strana Progresivní Slovensko. Smer-SD, který se měl dle odhadů s 21,9 procenty nacházet na druhém místě, ale nakonec volby vyhrává se ziskem více než 23 procent hlasů. Na druhém místě je Progresivní Slovensko Michala Šimečky se 17 procenty a třetí se umístil Hlas Petera Pellegriniho s necelými 15 procenty.

15:05 - Výsledky jsou kompletní, sečteno 100 % okrsků

Až kolem nedělní 15. hodiny sečetli statistici poslední okrsek v rámci předčasných parlamentních voleb na Slovensku. Známé jsou tak definitivní výsledky, podle nichž se do Národní rady dostalo sedm stran v následujícím pořadí: 1. Smer-SD (22,95 %), 2. Progresivní Slovensko (17,96 %), 3. Hlas-SD (14,7 %), 4. OĽANO a přátelé (8,9 %), 5. KDH (6,82 %), 6. SaS (6,32 %), 7. SNS (5,63 %). 

To je z víkendového volebního online přenosu všechno, děkujeme za pozornost.

13:39 - Čekám na pověření od Čaputové, uvedl Fico

Mlčení expremiéra Roberta Fica v neděli po 13. hodině skončilo, když vystoupil na povolební tiskové konferenci strany Smer-SD. Fico prohlásil, že nevidí důvod k jednáním o sestavení vlády, dokud nedostane pověření od prezidentky Zuzany Čaputové. Nyní hodlá čekat na telefonát od hlavy státu.

12:06 - Fico obdržel gratulaci od Orbána

Na výsledky slovenských parlamentních voleb reagují ze zahraničních nejen čeští politici. "Hádejte, kdo je zpět! Gratuluji Robertu Ficovi k jeho nespornému vítězství ve volbách. Je vždy dobré spolupracovat s patriotem!" napsal maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X.

11:00 - Šimečka chce zabránit Ficovi ve vládnutí

Předseda druhého Progresivního Slovenska Michal Šimečka nechce Smeru-SD umožnit, aby se podílel na vedení země. "Naším cílem stále zůstává a uděláme pro to všechno, aby Robert Fico nevládl," uvedl v neděli dopoledne. "Rozhodující bude, jak se k tomu postaví strana Hlas-SD, je to civilizační volba," dodal Šimečka. 

10:22 - Smer má podle Čaputové největší zodpovědnost

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poděkovala občanům za účast ve volbách, jejich výsledky respektuje. Hlava státu pogratulovala Smeru-SD k triumfu i ostatním úspěšným stranám se zastoupením v parlamentu. Za další vývoj podle ní nese největší odpovědnost vítěze. "Je teď důležité, aby naplnil očekávání v prospěch nás všech, ve prospěch Slovenska," konstatovala. 

09:36 - Fiala popřál Slovensku dobrou vládu

Na výsledky předčasných voleb reagoval i český premiér Petr Fiala (ODS). "Se Slovenskem nás pojí nejen hluboké historické vazby, blízkost, ale i přátelské vztahy na všech úrovních. Sledoval jsem výsledky slovenských voleb a přeji Slovákům, ať povolební vyjednávání vedou k sestavení dobré vlády. Věřím, že budeme na vládní úrovni nadále úzce spolupracovat ku prospěchu obou našich zemí," uvedl na sociální síti. 

08:48 - Babiš pogratuloval Ficovi a Pellegrinimu

Expremiér Andrej Babiš (ANO) pogratuloval Robertu Ficovi (Smer-SD) k vítězství ve volbách. "Ke skvělému výsledku gratuluji i Peterovi Pellegrinimu a celému Slovensku přeji, aby mělo vládu, která doma bude pracovat pro lepší životy lidí a v Evropě tvrdě hájit zájmy všech slovenských občanů," napsal na síti X.

08:20 - Politici v noci reagovali na průběžné výsledky

Zatímco zástupci vítězného Smeru-SD v průběhu sčítání mlčeli a ani předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka nechtěl dávat žádné zásadní stanovisko, například Richard Sulík z SaS už přiznal, že strana očekávala lepší výsledek. Optimismus zavládl u Hlasu-SD, protože jeho členové se domnívají, že budou rozhodovat o vzniku koalice při následných jednáních.

05:42 - Sčítání hlasů končí, Fico je potvrzeným vítězem voleb

Zajímavý byl závěr sčítání hlasů volebních okrsků zejména těch městských, které ještě několik desetin vzaly Smeru SD, přidaly Progresivnímu Slovensku a ubraly Hlasu. To způsobila velká města zejména Bratislava a Košice. Volby do Národní rady Slovenské republiky i přes tyto menší změny vyhrává Robert Fico. Jeho Smer-SD si z těchto předčasných voleb odnese zisk kolem 23,3 procent hlasů. Na druhém místě se umístilo Progresivní Slovensko se ziskem kolem 17 procent hlasů a třetí je Hlas, který získal pod 15 procent hlasů.

Do parlamentu se dostává i OĽaNO se ziskem více než 9 procent a KDH se vrátí do Národní rady s necelými 7 procenty, což je velký úspěch. SNS a SaS pak dosáhly podobného výsledku těsně pod 6 procenty hlasů. Volební debakl zaznamenal Boris Kollár, jehož Sme rodina se se ziskem pouhých 2,24 procent hlasů do Národní rady nedostane.

Volební účast se pohybuje těsně kolem 68 procent a je nejvyšší za posledních 20 let.

Podle prvních komentářů lidé sáhli v těchto volbách po jistotách, které měli ověřené, které představuje Robert Fico. A to zejména na venkově a v menších okresech a menších městech. Velké regiony a města typu Bratislava, Košice volily nové tváře a stranu, která nabízela větší integraci s Evropskou unií a tou stranou je Progresivní Slovensko. Slovensko je tradičně katolická země a nové názory, nové směry je potřeba více vysvětlovat, více se přiblížit sociální politice. To potvrdily tyto volby.  

04:42 - Sčítání hlasů se uzavírá, volby vyhrává Fico nad PS

Volby do Národní rady Slovenské republiky vyhrává Robert Fico. Ačkoliv ještě zbývá několik málo hlasů, je jasné, že jeho Smer-SD si odnese zisk kolem 23 procent hlasů. Na druhém místě se umístilo Progresivní Slovensko se ziskem více než 16 procent hlasů a třetí je Hlas, který získal přes 15 procent hlasů.

Do parlamentu se dostává i OĽaNO se ziskem více než 9 procent a KDH s necelými 7 procenty. SNS a SaS pak dosáhly podobného výsledku těsně pod 6 procenty hlasů. Volební debakl zaznamenal Boris Kollár, jehož Sme rodina se se ziskem pouhých dvou procent hlasů do Národní rady nedostane.

Volební účast se pohybuje těsně kolem 68 procent a je nejvyšší za posledních 20 let.

04:30 - Hlas gratuluje k vítězství Ficovi

Peter Pellegrini pogratuloval vítězi voleb Robertu Ficovi a straně Smer. O možných koalicích zatím nechtěl mluvit, s výsledkem voleb je ale spokojený. Trvá vak na svém výroku, že ve vládě by neměli sedět zároveň dva bývalí premiéři, zájem o koalici ale nevyloučil. Neřekl však, jestli by v ní měl být on, nebo Fico.

04:17 - Sečteno 95 procent hlasů, 

Po sečtení 95 procent hlasů vede Smer-SD s více než 23 procenty. Na druhém místě je Progresivní Slovensko s více než 16 procenty, které předběhlo Hlas s jeho 15 procenty. OĽaNO zatím získalo více než 9 procent a KDH 7 procent. SNS a SaS mají mezi 5 a 6 procenty hlasů. 

04:01 - SaS zahájila komunikaci s PS, Hlas chce do koalice

Výsledky voleb ukazují, že konzervativní politická strana má stálé místo na slovenské politické scéně, řekl předseda KDH Milan Majerský. SaS naopak přiznala, že očekávala lepší výsledek. Současný vývoj podle předsedy Richarda Sulíka naznačuje, že strana získá do šesti procent hlasů. Potvrdil, že už komunikoval s lídrem Progresivního Slovenska Michalem Šimečkem. 

SNS dokázala to, co se dosud nepodařilo žádné jiné straně na slovenské politické scéně – sjednotit národní síly, řekl předseda SNS Andrej Danko před novináři a dodal, že se cítí být součástí nové vládní koalice. V podobném duchu se vyjádřil i Peter Pellegrini, který uvedl, že Hlas je stranou, bez které nebude možné koalici sestavit.

03:54 - Volební účast bude vyšší než před třemi lety

Volební účast podle dosavadních výsledků činí více než 67 procent. Je tedy o zhruba dva procentní body vyšší, než při volbách v roce 2020. V letech 2016, 2012 a 2010 pak k urnám přišlo zhruba 59 procent voličů. V roce 2006 to nebylo ani 55 procent. Naopak v roce 2002 byla účast 70 procent a v roce 1998 dokonce 84 procent. V roce 1994 činila účast v těchto volbách 75 procent a v roce 1992 84 procent. Historicky nejvyšší byla účast v prvních volbách do Národní rady, kdy svůj hlas odevzdalo více než 95 procent voličů.

03:49 - Na výsledky voleb už se nečeká

Zatímco české dvoudenní volby mají jasného vítěze známého v sobotu odpoledne, na Slovensku se při jednodenních volbách dozvíme finální čísla zřejmě až k ránu. Řada stran proto své štáby prakticky opustila a první prohlášení k výsledkům voleb slibuje až v neděli dopoledne či odpoledne. 

Ani v centrále SaS se už v noci neočekává mediální výstup a novináři proto, podobně jako z jiných štábů, také odcházejí. Dobrá nálada panuje prakticky pouze ve Smeru, který volby podle dosavadních výsledků vyhrává.   

03:35 - Sečteno 90 procent, PS předběhl Hlas

Po sečtení 90 procent hlasů vede Smer-SD s více než 23 procenty. Na druhém místě je Progresivní Slovensko s více než 15 procenty, které jen těsně předběhlo Hlas. OĽaNO zatím získalo více než 9 procent a KDH 7 procent. SNS a SaS mají mezi 5 a 6 procenty hlasů. 

03:08 - Ve štábech panuje napětí, některé zavírají

Ve volebních štábech panuje rozličná nálada, některé ale už dopředu avizují, že volby budou komentovat až v neděli. Předseda Progresivního Slovenska Michal Simečka uvedl, že strana se k výsledkům vyjádří až během neděle. Robert Kaliňák také prohlásil, že Smer-SD se k výsledkům vyjádří až po sečtení všech hlasů. Tím volební noc ve štábu uzavřel.

Předseda KDH Milan Majerský předstoupil před novináře a oznámil, že se také zatím nebude vyjadřovat blíže k výsledku voleb. Lídr OĽaNO Igor Matovič prohlásil, že bude do rána trnout, aby Smer nezískal ústavní většinu. Volební noc strany Hlas pak bude trvat minimálně do čtvrté hodiny. 

02:59 - Sečteno 75 procent hlasů

Po sečtení 75 procent hlasů vede Smer-SD s více než 23 procenty. Na druhém místě je Hlas s více než 15 procenty. Třetí je Progresivní Slovensko s více než 14 procenty. OĽaNO zatím získalo více než 9 procent a KDH 7 procent. SNS, Aliancia, SaS a Republika mají mezi 5 a 6 procenty hlasů.

02:41 - Politico: Slovensko bylo vždy něco jako zapadákov

Přední zpravodajský server Politico napsal článek, který si vůči Slovensku vůbec nebere servítky. Popisuje ho jako zapadákov, ať už v habsburské říši či druhé housle v Československu během studené války. Tamním parlamentním volbám se podle tohoto serveru přikládá až moc velká váha. EuroZprávy.cz i tom informovaly zde.

Server Politico tvrdí, že slovenské parlamentní volby "nejsou až tak důležité". Jsou to zejména politici a média, kdo jim přidává na relevanci. Hlavním tématem je odklon této pět a půlmilionové země od západních struktur a od pomoci Ukrajině. 

"Pokud na Slovensku, zemi s asi 5,5 milionu obyvatel, tolik záleží, proč si ho tolik lidí (včetně Silvia Berlusconiho a George W. Bushe) plete se Slovinskem? Skutečnost je taková, že Slovensko bylo vždycky něco jako zapadákov, ať už v habsburské říši, nebo jako druhé housle v Československu během studené války. Syndrom malého člověka v zemi vždy plodil nedůvěru k vnějším silám, ať už rakouským, českým, polským, maďarským nebo americkým," líčí Politico.

02:30 - Po sečtení poloviny hlasů vede Smer

Po sečtení 54 procent hlasů vede Smer-SD s více než 23 procenty. Na druhém místě je Hlas s více než 15 procenty. Třetí je Progresivní Slovensko s více než 14 procenty. OĽaNO zatím získalo více než 9 procent a KDH 7 a půl procenta. SNS, Aliancia a Republika mají mezi 5 a 6 procenty hlasů. Nad pětiprocentní hranici se nově dostal SaS.

02:19 - Hlas může skončit v opozici 

Není překvapením, že strany nadále nechtějí předběžné výsledky komentovat. Křesťanskodemokratické hnutí se k nim v noci vyjadřovat nehodlá, podobně jako Slovenská národní strana nebo Sme rodina. Vyjadřovat se nechce ani PS nebo Smer. I Peter Pellegrini je zdrženlivý, naznačil ale, že se Hlas může přesunout do opozice.

02:08 - Sečteno 40 procent hlasů

Po sečtení 40 procent hlasů vede Smer-SD s více než 24 procenty. Na druhém místě je Hlas s více než 16 procenty. Třetí je Progresivní Slovensko s více než 13 procenty. OĽaNO zatím získalo více než 9 procent a KDH 7 a půl procenta. SNS, Aliancia a Republika mají mezi 5 a 6 procenty hlasů.  

01:45 - Sčítání doprovází problémy

Na východním Slovensku jsou sečteny první okrsky, řekla ředitelka odboru voleb Eva Chmelová ve vysílání televize Markíza. Sčítání hlasů podle ní jde plynule, podle médií to ale není pravda. "Okrsky hlásí problémy se sčítáním hlasů. Například v Topolčanech okrsek 13 nemá ani po více než hodině schválený zápis, některé okrsky čekají na schválení zápisu přes dvě hodiny," uvedl server aktuality.sk. Podle TV Markíza systém sčítání hlasů v některých okrscích zkolaboval.

01:33 - Sečtena třetina okrsků

Po sečtení třetiny okrsků nadále výrazně vede Ficův Smer-SD s 25 procenty. Druhý je Hlas, třetí Progresivní Slovensko. Změnit se to ale může poté, co se sečte Bratislava, kde má PS velkou podporu.

01:12 - Strany čekají na sečtení více hlasů

Robert Kaliňák nečekaně přišel v centrále Smeru mezi novináře. Nechce volby komentovat, dokud nebudou známy relevantní výsledky. "Máme paralelní sčítání hlasů a je tam pár nesrovnalostí," řekl. I v centrále SAS se čeká na to, až bude spočítáno více hlasů.

00:54 - Sečteno 20 procent hlasů, vede Smer

Po sečtení 20 procent hlasů vede Smer-SD s více než 25 procenty. Na druhém místě je Hlas s více než 17 procenty. Třetí je Progresivní Slovensko s více než 11 procenty. OĽaNO zatím získalo necelých 9 procent a KDH 7 a půl procenta. SNS, Aliancia a Republika mají mezi 5 a 6 procenty hlasů.  

00:45 - Hlas si dovede představit jednání s PS

Peter Pellegrini zatím není v kontaktu s nikým z jiných stran. Vítězi určitě pogratuluje, ale podle něj je zatím situace nepřehledná. "S panem Šimečkou si umím představit, že pokud nás zavolají k jednání, určitě to neodmítneme a určitě se jich zúčastníme. S jakým výsledkem, to neumím předvídat," řekl podle serveru Aktuality.sk. Připustil ale i možnost, že by ho předseda PS mohl obejít a postavit koalici s SaS, KDH a OĽaNO. 

00:19 - Politici jsou zatím s hodnocením opatrní

Odhady výsledků voleb politici zatím hodnotí opatrně. Pro hnutí Progresivní Slovensko vypadají sice nadějně, nedají se ale přeceňovat, řekl předseda Michal Šimečka. Igor Matovič z OĽaNO exit polly také moc komentovat nechtěl. Vyzval lidi, aby se do rána modlili, aby nakonec Smer neměl ústavní většinu a aby na oficiální výsledky čekali s pokorou, protože se mohou lišit od exit pollů. Ani Matúš Šutaj-Eštok se k propadu strany Hlas zatím nechce moc vyjadřovat. Místopředseda Demokratů Jaroslav Naď také upozornil na nepřesnost odhadů pollů.

00:10 - Sečteno 15 procent, PS je třetí

Ačkoliv exit poll TV Markíza i veřejnoprávní televize RTVS potvrdil, že by vyhrálo Progresivní Slovensko, stejně jako odhady agentury Median-SK, dosavadní sčítání hovoří úplně jinak. Po sečtení 15 procent hlasů vede Smer-SD s více než 25 procenty. Na druhém místě je Hlas s necelými 18 procenty. Třetí je Progresivní Slovensko s více než 10 procenty. KDH a OĽaNO mají kolem 8 procent a SNS, Aliancia a Republika kolem 6 procent. 

00:00 - Slovenské volby sledují i v zahraničí

Parlament bude rozdělen, uvedl pro server Guardian vedoucí výzkumný pracovník německé Rady pro zahraniční vztahy a expert na Slovensko Milan Nič. Dodal, že zásadní věcí, kterou je třeba sledovat, je, zda nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) překročí 5% hranici pro vstup do parlamentu. "Jejich 9-10 mandátů by změnilo parlamentní aritmetiku ve prospěch koalice vedené Ficem," řekl.

23:39 - Sečteno pět procent hlasů

Po sečtení pěti procent hlasů vede Smer-SD s více než 26 procenty. Na druhém místě je Hlas s necelými 19 procenty. Třetí je Progresivní Slovensko s více než 9 procenty. KDH a OĽaNO mají kolem 7 a půl procenta a SNS, Aliancia a Republika kolem 6 procent. 

23:25 - Policie zasahovala u incidentu

Policisté museli v Banské Bystrici použít donucovací prostředky vůči ženě, která si fotila prostory volební místnosti včetně členů volební komise. Přivolané hlídce se odmítla legitimovat a kladla aktivní odpor, informoval o tom viceprezident Policejního sboru Damián Imre.

23:12 - Odhady výsledků se nesetkaly s kladným ohlasem

Odtajněný exit poll zatím příliš slávy nesklidil, a to ani v odhadované vítězné strany. Ve štábu Progresivního Slovenska sice nakrátko zavládla radost, členové strany se ale moc vyjadřovat nechtějí. Odkazují na exit poll z roku 2020, podle kterého měla koalice PS-Spolu 9,7 procenta, ale nakonec jí chybělo 926 hlasů na vstup do parlamentu.

Ani předseda hnutí KDH Milan Majerský nechtěl poll komentovat. "Je to pro nás zrnko nadšení, ale počkáme si na oficiální výsledky," řekl novinářům. Richard Sulík z SAS Progresivnímu Slovensku pogratuloval. "Těšíme, že jsme dali po sobě popáté parlament, není to maličkost," dodal. Šéf strany Jsme rodina Boris Kollár k novinářům nepřišel. Exit poll hnutí naměřil 2,3%. 

22:55 - Exit poll přisuzuje vítězství Progresivnímu Slovensku

Televize Markíza odtajnila výsledky exit pollu agentury Focus. Podle nich se vítězem voleb stala se ziskem 23,5 procenta strana Progresivní Slovensko. Smer-SSD by se měl s 21,9 procenty nacházet na druhém místě. Třetí by měl být Hlas-SD s 12,2 procenty, čtvrtý OĽaNO s 8 procenty a na pátém místě SaS s 6,4 procenty. Do parlamentu by se měly dostat i hnutí Republika s 6 procenty a KDH s 5,3 procenty.  

22:50 - Manipulace s hlasy je prakticky nemožná

Podobně jako snad v každé zemi se i na Slovensku pravděpodobně vyskytnou názory lidí, u nichž volby nedopadly podle jejich představ, o možné manipulaci s hlasy. Stejně jako v Česku je ale i na Slovensku možnost volebních podvodů prakticky vyloučená.

V průběhu posledních týdne před volbami na to upozornila slovenská média s tím, že zpracování a sumarizaci výsledků parlamentních voleb nelze manipulovat. Připomněl to i předseda Statistického úřadu Peter Peťko s tím, že údaje prochází několikastupňovou kontrolou.

"Zpracování a sumarizaci výsledků voleb není možné manipulovat. Samotný proces prochází několika kontrolami a je zaznamenán v systému IVIS. Kromě toho každý okrsek musí zápis vytisknout, čili je i v papírové podobě," řekl během tiskové konference s tím, že Ústavní soud SR tak má možnost výsledky kdykoliv sám přepočítat.

22:42 - Volby na Slovensku proběhly bez větších komplikací

Ředitelka odboru voleb, referenda a politických stran na ministerstvu vnitra Eva Chmelová pro agenturu TASR uvedla, že volby probíhají korektně, bez mimořádných rušivých momentů. Ve volební místnosti v obci Lada (okres Prešov) řešili problém s vydáváním hlasovacích lístků.

Viceprezident Policejního sboru Damián Imre také potvrdil, že průběh voleb je mimořádně klidný. "Veřejný řád je bez narušení, v žádném případě nebylo nutné použít donucovací prostředky," dodal. Policie eviduje během dne přes 30 podnětů, které směřují k podezřením z porušení moratoria. 

22:36 - Exit poll dává šanci sedmi subjektům

Do Národní rady se podle exit pollu dostalo sedm subjektů. Markíza zveřejnila ve 22 hodin exkluzivní průzkum, ovšem kvůli moratoriu nemohla přidělit zisky jednotlivým stranám. Podle šetření agentury Focus na vzorku 20 tisíc oslovených voličů získala vítězná strana 23 a půl procenta hlasů. Druhý subjekt ztratil pouze půldruhého procenta. Třetí místo se rovná zisku 12,2 %, čtvrté rovným osmi procentům, páté 6,4 %, šesté šesti procentům a sedmé 5,3 %. 

22:30 - První výsledky se blíží

Za 15 minut začne Slovensko zveřejňovat první výsledky voleb do parlamentu. Ačkoliv se tak původně mělo stát hned po uzavření volebních místností, v Bratislavě byly volby na 40 minut přerušeny kvůli zdravotním potížím člena místní volební komise a v Povážské Bystrici se nehlasovalo 45 minut kvůli úmrtí voliče. 

Témata: Slovensko volby na Slovensku Volby