Ondřej Kolář je trestně stíhán Ruskem. Jsem v dobré společnosti, uvedl poslanec

Ondřej Kolář (TOP 09)

Autor: Jan Hrabě

14. března 2024 14:28

Rusko stíhá přes 50 politiků či úředníků z Česka, Polska a pobaltských zemí. Důvodem je odstraňování sovětských pomníků. U nás jde konkrétně o případ odstranění sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, která se nacházela v Praze 6. 

O zahájení trestního stíhání několika desítek činitelů informoval ruský zpravodajský účet SHOT na telegramu, který se odkazuje na blíže nespecifikované zdroje. Politikům a úředníkům teoreticky hrozí až pětileté vězení.

Z českých politiků jsou trestně stíháni poslanec a bývalý starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a jeho nástupce v čele městské části Jakub Stárek (ODS). "Těší mne, že jsem v dobré společnosti, a motivuje mě to do další práce," řekl Kolář serveru idnes.cz. 

Kromě nich se ruské úřady rozhodly stíhat například estonského ministra vnitra Lauriho Läänemetse, bývalého lotyšského ministra hospodářství Jánise Vitenbergse či předsedu obranného výboru lotyšského parlamentu Jurise Rancánse.

Na bubenečském náměstí stála socha maršála Koněva do jara 2020. Radnice Prahy 6 ji nechala odstranit na základě rozhodnutí ze září roku 2019, kdy padlo rovněž rozhodnutí, že pomník nahradí památník osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Témata: Ondřej Kolář (TOP 09) top 09