Olympijský víkend: Česko čeká na medaili. Nastoupili mistři světa či vítězka Wimbledonu

Barbora Krejčíková

Autor: Pavel Krejčí

28. července 2024 21:40

Mistři světa v plážovém volejbale či wimbledonská vítězka už v barvách Česka vstoupili do programu letních olympijských her v Paříži, které za sebou mají úvodní dva dny soutěží po pátečním slavnostním zahájení. Příjemným překvapením prvního dne byl cyklista Mathias Vacek v mužské časovce. Padl také národní plavecký rekord. 

Prvními medailovými nadějemi mohli být střelci Jiří Přívratský a Veronika Blažíčková, jimž se ovšem v nekompromisní soutěži smíšených dvojic ve vzduchové pušce nedařilo. Čtyřiadvacáté místo na postup z kvalifikace do finále zdaleka nestačilo. 

Nejpříjemnějším překvapením sobotního programu byl výkon Mathiase Vacka v časovce, kdy jedenáctým místem vyrovnal nejlepší české umístění v této disciplíně. Vacek navíc v průběhu závodu poměrně dlouho vedl, než nastoupily největší hvězdy. Triumfoval nakonec třetí muž letošní Tour de France, Belgičan Remco Evenepoel. 

Blýskla se také plavkyně Barbora Seemanová, která na své doplňkové trati na 100 metrů motýlek v rozplavbách překonala o 25 setin český rekord. Ze semifinále už se však dále neprobojovala. 

Česká výprava tradičně doufá, že vyloví nějaké medaile ze slalomářského kanálu. Kajakářce Antonii Galuškové se to nepovedlo, když vypadla v semifinále po padesátivteřinové penalizaci za neprojetí branky. V sobotu postoupil do pondělního pokračování soutěže kanoistů obhájce stříbra Lukáš Rohan. 

Naděje si dělá i tenisová reprezentace, která mohla kvůli sobotnímu dešti nastoupit na kurty až v neděli. Postup do dalšího kola slavili wimbledonská šampionka Barbora Krejčíková a tenisté Tomáš Macháč a Jakub Menšík. Se soutěží se naopak rozloučily Linda Nosková a Karolína Muchová. 

Paříž hostí letní olympijské hry potřetí v historii a znovu po rovných sto letech. Soutěžit se bude do 11. srpna. Během 16 soutěžních dnů bude více než deset tisíc sportovců usilovat o jednu ze tří medailí z celkem 329 sad. Česká výprava čítá 111 reprezentantů, kteří se pokusí obhájit jedenáct cenných kovů. 

Témata: olympijské hry 2024 Barbora Krejčíková Ondřej Perušič olympiáda