Olympiáda je o krok blíž. Severní Makedonie prohrála s českými basketbalisty

Basketball

Autor: Libor Frýdl

15. srpna 2023 19:55

Čeští basketbalisté zvítězili ve svém posledním zápase ve skupině A předkvalifikace olympijských her proti Severní Makedonii 94:82 v Tallinnu, udrželi tak šanci na postup do semifinále v Gliwicích. Aby se to podařilo, musí v následujícím zápase buď Izrael porazit Estonsko, nebo český tým potřebuje vítězství domácí reprezentace s rozdílem 24 a více bodů.

Nejlepšími střelci českého týmu byli kapitán Vojtěch Hruban a Tomáš Kyzlink s 18 body, Vít Krejčí přidal k 16 bodům osm asistencí. Dvouciferný počet bodů dosáhli také Martin Peterka (14 bodů) a David Böhm (13). Martin Kříž vynikl s deseti doskoky. Na straně Severní Makedonie přispěl TJ Shorts k týmu 27 body, avšak to nestačilo na zvrat.

První koš českého týmu přišel až po 165 sekundách hry díky Hrubanovu nájezdu, který změnil stav z 0:4 na 13:6. Čeští hráči otočili stav díky trojkám Ondřeje Sehnala a Hrubana. Vít Krejčí dal další trojku a získal pro tým jedenáctibodový náskok. Nicméně, tým Severní Makedonie se nevzdal a díky dalším střelcům se do konce první čtvrtiny dostal na 16:19.

Bodový střed českého týmu přerušil Spencer Svejcar v druhé čtvrtině po třech minutách a 39 sekundách hry, a to proměněnou šestkou. Nicméně soupeř stáhl ztrátu a otočil stav z 26:20 na 35:30. Český tým se vrátil desetibodovou šňůrou díky košům Šimona Puršla, Hrubana a trojkám Peterky a Sehnala, vedl tak 45:37 na poločas.

Druhý poločas začal dvěma trojkami od Krejčího, přidali se k němu Böhm a Hruban, tím získali náskok 14 bodů. Střelba z dálky byla pro český tým klíčová, měli úspěšných 12 trojek z 18 pokusů. Náskok se dále zvětšoval a po sérii 9:0 měl český tým nejvyšší vedení utkání, a to o 20 bodů.

Severní Makedonie se však vrátila až na jedenáctibodový rozdíl na začátku poslední čtvrtiny a později se dostala na 71:79. Nicméně trojky od Krejčího a Kyzlinka, spolu s Hrubanovou trojkou, zajistily českému týmu náskok 15 bodů. Český tým si udržel vedení a závěrem zvítězil 94:82.
 

Témata: Basketball