OBRAZEM: Sedm zástupců státu otevřelo Korunní komoru s korunovačními klenoty

Sedm klíčníků otevřelo korunní komoru s korunovačními klenoty 34

Autor: Libor Frýdl

16. září 2024 19:39

Prezident Petr Pavel společně s dalšími šesti zástupci státu, církve a města Prahy dnes slavnostně otevřel Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde jsou uloženy české korunovační klenoty. Do konce září budou klenoty přeneseny do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde si je bude moci veřejnost prohlédnout zdarma. 

Korunovační klenoty byly naposledy vystaveny před rokem. Prezident Pavel rozhodl, že výstava se bude pravidelně konat každý rok při příležitosti státního svátku svatého Václava, který připadá na 28. září.

U Korunní komory ve svatováclavské kapli se sešli všichni držitelé klíčů, tedy kromě prezidenta také premiér Petr Fiala, kterého tentokrát zastoupil Filip Minář z Úřadu vlády ČR, předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, pražský arcibiskup Jan Graubner, pražský primátor Bohuslav Svoboda a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta Václav Malý.

Letošní výstava klenotů má podtitul „Tajemná síla kamenů“. Pomocí holografické animace budou mít návštěvníci možnost spatřit, jaké drahokamy byly na koruně při korunovaci Karla IV. v roce 1347. Původně bylo na koruně 13 zelených smaragdů a 60 perel, které Karel IV. na konci života vyměnil za modré safíry. Díky animaci uvidí návštěvníci korunu v její původní podobě.

Vstup na výstavu bude zdarma, bez možnosti předem si rezervovat vstupenky. Přístup k výstavě povede z Hradčanského náměstí přes Jižní zahrady a Býčí schodiště na III. nádvoří Pražského hradu. Výstava bude otevřena každý den od 09:00 do 17:00, kromě čtvrtka 19. září, kdy bude přístupná pouze registrovaným školním skupinám, a čtvrtka 26. září, kdy bude výstava otevřena pro veřejnost až od 13:00.

České korunovační klenoty, které zahrnují Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko a další předměty, byly zhotoveny na příkaz Karla IV. v roce 1346 pro jeho korunovaci českým králem v následujícím roce. Sloužily jako symbol moci českých králů a představují jednu z nejcennějších kulturních památek České republiky. 

Témata: České korunovační klenoty