OBRAZEM: Česko slaví svátek 28. října. Na Vítkově byli Pavel či Fiala

Představitelé státu si na Vítkově připomněli výročí vzniku Československa. (28.10.2023) 9

Autor: Jan Hrabě

28. října 2023 12:57

Představitelé státu si dnes u Národního památníku na Vítkově připomněli výročí 105 let od vzniku Československa. V rámci ceremonie došlo k přeletu armádních vrtulníků a stíhaček Gripen. 

Věnce u hrobu Neznámého vojína položili prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS), šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) či ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Piety se zúčastnili i opoziční politici, například šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. 

"Dnes už po stopáté slavíme založení naší republiky. Slavnostní den jsem zahájil na Vítkově na pietě k výročí vzniku Československa. Krátce poté jsem položil věnec u sochy prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, jehož odkaz a hodnoty si dnes připomínáme," uvedl Pavel na síti X.

Podle Fialy si Češi při svátku připomínají, že jsou národem s tisíciletou tradicí, který před 105 lety získal samostatnost. "S dnešní nesrovnatelně lepší mezinárodní situací a vším, co dnes máme k dispozici, neexistuje důvod, aby náš stát nebyl stejně úspěšný jako Masarykovo Československo," napsal premiér. 

Akce k výročí založení samostatného československého státu probíhají i na dalších místech v České republice. Vzpomínkové akty jsou v plánu v Brně, Pardubicích, Plzni nebo Brně. Památky a státní instituce pořádají dny otevřených dveří.

Prezident Pavel ještě v poledne jmenuje nové generály. Večer pak na Pražském hradě udělí poprvé od březnového nástupu do funkce státní vyznamenání. 

Témata: 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Petr Pavel Petr Fiala (ODS)