Oběti čtvrteční střelby na Filozofické fakultě: Komu vzal život brutální vrah?

Jedna z obětí střelby, ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková

Autor: Jakub Jurek

23. prosince 2023 11:49

Policie po krvavé čtvrteční střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze identifikovala čtrnáct obětí. Stars24.cz nyní přináší vzpomínku na některé z nich. Rodinám zemřelých chceme vyjádřit upřímnou soustrast a hlubokou lítost. 

O identitě první oběti informoval zdejší Ústav hudební vědy. Přišel o svou ředitelku, doktorku Lenku Hlávkovou. Na tomto postu působila od 1. prosince 2021. „Na základě ověřené informace od rodiny a s jejím svolením oznamujeme, že naše kolegyně a ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková včerejší útok nepřežila. Vyjadřujeme hlubokou soustrast všem pozůstalým, v první řadě rodině,“ oznámil Ústav hudební vědy FF UK na svém facebookovém profilu.

Další identitu oběti prozradilo město Roztoky. „Jedna z obětí, které 21. prosince zemřely při střelbě na FF UK, je Magdalena Křístková od nás z Roztok. Majda studovala komunikaci neslyšících a byla na přednášce, na kterou útočník vtrhnul. Bohužel se ji nepodařilo zachránit; přes noc jsme doufali, že bude v jedné z nemocnic a vše dobře dopadne, ale ráno přišla nejhorší zpráva,“ uvedlo město na facebooku.

Zemřel také studentka archivnictví a nadějná sportovkyně Kateřina Holcová. „S obrovskou bolestí jsme přijali zprávu, že jednou z obětí útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je Klára Holcová, nadějná vrhačka Staré Boleslavi, majitelka devíti medailí z domácích šampionátů,“ kondoloval Český atletické svaz na sociální síti X.

O kolegyni korektorku Lucii Špindlerovou přišly Lidové noviny. „S hlubokou lítostí, na základě ověřené informace od rodiny a s jejím svolením oznamujeme, že naše kolegyně, korektorka LN, studentka 1. ročníku češtiny v komunikaci neslyšících a především kamarádka Lucie Špindlerová včerejší útok na Filozofické fakultě UK nepřežila,“ napsaly na sociální síti X.

Zemřela rovněž Aneta Richterová, aktivní členka týmu Sboru dobrovolných hasičů Velichovky.

K úmrtí učitele a odborníka na finsko-švédskou literaturu Jana Dlaska kondolovala na sociální síti X i finská ambasáda v Praze. „Dr. Dlask byl dlouholetým přítelem našeho velvyslanectví. Jeho smrt nás tvrdě zasáhla. Upřímnou soustrast všem pozůstalým.“

Témata: střelba na pražské FF UK (21.12.2023) úmrtí