O předčasný důchod je zájem: Už požádalo více lidí než loni

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

2. října 2023 13:07

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) do poloviny letošního září zaevidovala přes 86 tisíc žádostí o předčasný starobní důchod, což je více než v loňském i předloňském roce. 

Úřad na webu připomněl, že v roce 2021 bylo za všech dvanáct měsíců podáno 30 006 žádostí a o rok později pak 80 653 žádostí. Do letošního 15. září je evidováno 86 425 žádostí. Za první polovinu září dorazilo 4137 žádostí. Podle správy jde o znatelný pokles oproti předchozím měsícům, lze tedy usuzovat, že se situace začíná stabilizovat. 

"Je možné, že se budu opakovat, ale toto období je a bylo pro zaměstnance České správy sociálního zabezpečení a okresních správ sociálního zabezpečení velmi náročné a já si velmi vážím toho, jak k celé nelehké situaci přistoupili zodpovědně a díky jejich pracovnímu nasazení se nám daří vše stabilizovat. Od počátku roku 2023 bylo oproti předchozímu období roku 2022 zpracováno o 31 % žádostí více," uvedl ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

Správa připomněla, že na konci loňského roku došlo vlivem ekonomických událostí ke zcela výjimečné situaci, kdy odchod do předčasného starobního důchodu mohl znamenat i výraznou finanční výhodu oproti odchodu do důchodu v letošním roce. Z tohoto důvodu velká část žádostí o předčasný starobní důchod, které byly sepisovány v letošním roce, byla pouhou realizací záměru požádat o důchod v loňském roce.

Od října 2023 začínají platit nová, přísnější pravidla pro odchod do předčasného starobního důchodu. S blížícím se termínem zpřísnění se zvýšil počet nových žádostí o předčasný důchod. 

Témata: důchody důchodci