Nynější zimní počasí vydrží do konce ledna. Co čeká Česko poté?

Zima, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

16. ledna 2024 6:00

Česko nejprve v minulém týdnu sevřely kruté mrazy, pak se malinko oteplilo. Nynější ráz zimního počasí má vydržet do konce ledna, stojí ve výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Co bude pak? 

Podle meteorologů vydrží střídavý ráz počasí, kdy se teploty z vysoce nadprůměrných dostávají do podprůměrných hodnot, minimálně do konce ledna. Celkově bude období do začátku druhé únorové dekády teplotně normální. 

"První předpovědní týden od 15. do 21. ledna by měl být na hranici podprůměrných a průměrných hodnot. Potom bude následovat relativně teplý týden (do 28. ledna), kdy se očekává týdenní teplota nad průměrem. Poslední dva předpovědní týdny budou mít průměrné či lehce nadprůměrné teploty," uvedli meteorologové ve výhledu. 

Ustálit se má výrazně kolísavý srážkový průběh počasí z posledních několika týdnů. Sledované období tak bude srážkově normální.

"V prvních dvou týdnech do 28. ledna se očekávají srážkové úhrny na hranici průměrných a nadprůměrných hodnot. V dalších dvou týdnech bude srážek pozvolna ubývat a nejméně jich bude v týdnu od 5. do 11. února," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ