Nový Zéland byl v šoku. Soud rozhodl v případu ženy, která zabila vlastní děti

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

16. srpna 2023 14:14

Případ, který šokoval Nový Zéland, se dostal k soudu. Porota ve středu uznala Lauren Dickasonovou vinnou z vraždy tří vlastních dětí ve věku od dvou do šesti let. Žena se dříve přiznala k hrůznému činu, ale tvrdí, že v inkriminované chvíli byla psychicky narušená.

O případu informují místní média v čele s deníkem New Zealand Herald. Žalobci upozornili na zprávy, které obžalovaná posílala v době před vraždami, či na historii internetového vyhledávání, kdy zadala do Google například slovní spojení "nejúčinnější předávkování léky u dětí".

Tragédii předcházelo stěhování rodiny z Jihoafrické republiky na Nový Zéland. Dickasonová a její manžel Graham, kteří jsou kvalifikovanými zdravotníky, věřili, že budou mít klidnější život. Opak byl ale pravdou. Když žena přistoupila k hrůznému činu, nejprve se pokusila děti zabít stahovacími páskami. Nakonec je udusila polštáři. Sama se pak neúspěšně pokusila spáchat sebevraždu.

Čtěte také

Dickason po návratu domů z pracovní večeře zjistil, že děti jsou po smrti. Policii vypověděl, že o psychických problémech manželky sice věděl, ale nikdy by jej nenapadlo, že je schopna zabít vlastní potomstvo. 

Rozhodnutí poroty padlo po procesu, který trval čtyři týdny. Dickasonové hrozí doživotí. Při předčítání verdiktu seděla v lavici obžalovaných, při odchodu ze soudní síně v tichosti plakala. 

Rodiče obžalované zveřejnili prohlášení, v němž stojí, že smrt dětí byla důsledkem psychických problémů jejich dcery. "Chtěli bychom vzkázat rodinám i jednotlivcům po celém světě, aby si co nejdříve uvědomili příznaky poporodní deprese, jak u nich samých, tak u blízké rodiny či přátel v jejich okolí," uvedli Malcolm a Wendy Fawkesovi.

Témata: Nový Zéland Vražda policie soudy