Nový podvod ohrožuje Čechy. Policie vysvětlila, o co jde

Policie ČR

Autor: Pavel Krejčí

13. března 2024 21:43

Českem se aktuálně šíří nová a extrémně sofistikovaná vlna podvodů, upozornila dnes policie. Pachatelé se vydávají za pracovníky státních institucí a z lidí se snaží vylákat citlivé informace či údaje do internetového bankovnictví. 

Na podvod ve středu upozornila Policie ČR prostřednictvím sociálních sítí, veřejnost poprosila o pomoc se sdílením, aby se informace o hrozbě dostala k co nejvíce lidem. 

Podle strážců zákona se pachatelé v telefonických hovorech vydávají za pracovníky ministerstva financí či Finanční správy a používají hlasový automat, který volaného informuje o údajném přeplatku na dani. 

Podvodníci po volaných osobách chtějí, aby vstoupily na podvodný web. Jejich snahou je získat citlivé informace a především přístupové údaje lidí do internetového bankovnictví. 

"Ministerstvo financí ČR a Finanční správa ČR nikdy k telefonátům nevyužívají navolávací hlasové automaty a v SMS zprávách nikdy nezasílají odkazy. Na SMS zprávy a telefonáty nijak nereagujte. Hovory zavěste a případně varujte své okolí," apelovala policie na občany. 

Témata: krimi Policie ČR podvod