Novinky o Robertu Ficovi: Bude po atentátu stoprocentně fit?

Robert Fico

Autor: Jan Hrabě

30. června 2024 17:44

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) bude mít po květnovém atentátu trvalé následky, přesto se chce s plným nasazením vrátit do práce. V neděli to v televizní debatě uvedl vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák. 

"Nedá se říct, že by šlo všechno podle plánu, ale můžu říct, že stav se už zlepšil natolik, že se pan premiér aktivně zapojil do diskuze k summitu, který byl tento týden, i tomu neformálnímu, který byl ještě před deseti dny," uvedl Kaliňák v diskuzním pořadu RTVS O päť minút 12. 

Ministr podotkl, že lékaři dělají všechno pro to, aby Fico vykonávat svou práci s plným nasazením. Slovenský premiér však podle svého spolupracovníka bude mít trvalé následky. Kaliňák dodal, že jsou v kontaktu denně, setkávají se osobně. 

Vicepremiér ještě v předchozím průběhu týdne tvrdil, že platí předpoklad, že by se Fico mohl vrátit do práce na přelomu června a července. 

Fico na začátku června poprvé od atentátu promluvil k občanům. K útočníkovi Juraji C. podle svých slov necítí nenávist, odpouští mu a nehodlá proti němu podniknout jakékoliv kroky, například požadovat náhradu škody. Nicméně ho označil za opozičního aktivistu. Kritice opozičních stran či protivládních médií a některých nevládních organizací věnoval značnou část svého vyjádření. Prohlásil také, že nemá důvod věřit tomu, že šlo o útok "osamělého pomatence". 

K atentátu došlo 15. května po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Specializovaný trestní soud v Pezinku v květnu poslal pachatele do vazby, je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra. Obviněného k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. 

Témata: Robert Fico Slovensko