Novela důchodového zákona 2023 a její dopad na lednovou valorizaci. O kolik porostou penze?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí

2. září 2023 17:00

Prezident Petr Pavel dlouho váhal s podpisem dílčích změn v penzích, které počítaly se zpřísněním předčasných důchodů a zpomalením valorizace. Ekonom Lukáš Kovanda nicméně konstatoval, že ani váhání hlavy státu nemohlo nijak ovlivnit řádnou lednovou valorizaci na začátku příštího roku. 

Novela mění vzoreček valorizace penzí, jejichž výše se upravuje v závislosti na vývoji inflace a v závislosti na růstu reálné mzdy, a to tak, že nově se mají penze v procentuální výměře valorizovat pouze na základě třetiny růstu reálných mezd, namísto dosavadní poloviny.

"Jenže ve sledovaném období byl reálný růst mezd podle všeho záporný. Takže je jedno, zda se z něj počítá polovina nebo třetina. Ze záporného růstu dává jak polovina, tak třetina pro účely výpočtu penzí prostě nulu," vysvětlil Kovanda ve svém komentáři. 

V prvním čtvrtletí letošního roku poklesly reálné mzdy meziročně o 6,7 procenta, přičemž ve druhém kvartálu mají podle šetření agentury Bloomberg klesnout o 2,7 procenta. Jasno bude až po víkendu, konkrétně v pondělí 4. září, kdy Český statistický úřad zveřejní data k vývoji mezd právě za letošní druhé čtvrtletí.  

Podle ekonoma se důchody budou v lednu 2024 valorizovat o zhruba 400 korun, jak ostatně avizovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. "Tato částka odpovídá valorizaci základní výměry důchodů, která se vypočítává jako deset procent z průměrné nominální mzdy," dodal Kovanda. 

Témata: důchody