Nová fáze války v Izraeli! Gallant ji potvrdil poté, co armáda pronikla do Gazy

Válka v Izraeli: Snímky zachycující dění od sobotního (7. října 2023) napadení Hamásem.

Autor: Jan Hrabě

28. října 2023 16:50

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant v sobotu řekl, že válka proti radikálnímu hnutí Hamás se posunula do nové fáze. Armáda v pátek pronikla do Pásma Gazy, aniž by podle oficiálního prohlášení přišla o jediného muže. Zahraniční média v souvislosti s tím uvedla, že američtí činitelé se domnívají, že izraelská vojska postupně zahajují rozsáhlou pozemní invazi.

"Země v Gaze se zatřásla," uvedl Gallant podle Times of Israel v prohlášení, kde ho citovala jeho kancelář. "Zaútočili jsme nad zemí i pod zemí, na teroristy všech hodností a na všech místech. Rozkazy jednotkám jsou jasné: operace bude pokračovat, dokud nepřijde nový rozkaz," pokračoval. 

Ministr obrany zdůraznil, že armáda je zároveň připravena na obranu izraelských občanů a bezpečnosti země. "Děláme to na severu, ve středu, zkrátka všude," dodal po jednání s vedením armády i zpravodajských služeb Šin bet a Mossad

Izraelská armáda už v pátek uvedla, že její pozemní síly rozšiřují svou aktivitu v Gaze, přičemž dva američtí činitelé řekli stanici CBS News, že se domnívají, že jde o pozvolný začátek pozemní invaze. Hlavní armádní mluvčí Daniel Hagari v prohlášení uvedl, že jednotky IDF v posledních hodinách zintenzivnily útoky v Pásmu Gazy. "Po útocích z předchozích dnů rozšiřují pozemní síly svou aktivitu. IDF jedná s velkou silou, aby dosáhla cílů této války," řekl. 

Armáda v pátek přiznala, že provádí další průnik do Gazy s pomocí stíhaček a dronů. Podle oficiálních informací mělo dojít k zasažení řady cílů na předměstí města Gaza. Žádný z izraelských vojáků v boji nepadl. 

Předchozí razie proběhla ve čtvrtek a trvala několik hodin, cílem byly pozice, z nichž radikálové odpalují rakety. Během operace došlo ke střetům s příslušníky Hamásu. Hagari uvedl, že ozbrojené síly si připravují pozice pro další fázi války. 

Hagari dnes podle Times of Israel sdělil, že armáda postupuje fázemi války. "Na operaci se podílí pěchotní, obrněné, ženijní i dělostřelecké jednotky, pomáhá jim těžká vzdušná palba," podotkl mluvčí s tím, že během nočních vzdušných úderů zemřeli dva velitelé Hamásu. 

Nejnovější vývoj nastává poté, co v Pásmu Gazy následkem bombardování zkolabovaly internetové a mobilní služby, informuje CBS s odvoláním na AP. Podle operátora Paltel došlo ke kompletnímu přerušení všech komunikačních služeb. 

Během izraelského bombardování Pásma Gazy zahynulo podle resortu zdravotnictví přes 7000 lidí, včetně 2704 dětí. Dalších 17 439 lidí bylo zraněno. Izrael po útoku Hamásu dne 7. října eviduje nejméně 1400 mrtvých a více než 3500 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží více než 200 rukojmích.  

Počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu dosahuje podle dostupných a neověřených údajů 8400, zraněno je nejméně 20 000 lidí. OSN uvedla, že od zahájení bombardování Izraele bylo vysídleno více než 400 000 obyvatel Pásma Gazy.

Témata: válka v Izraeli Izrael Izraelská armáda hamas Pásmo Gazy