Nová bilance povodní: Rakušan potvrdil, že několik lidí se stále pohřešuje

Vít Rakušan

Autor: Jan Hrabě

23. září 2024 15:45

Po povodních se v Česku stále pohřešuje osm osob, z toho šest v přímé souvislosti se záplavami. Pět lidí přišlo o život, uvedl dnes po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Zachráněno bylo celkem 1516 osob. Hasiči zasahovali při více než 25 000 událostech, což představuje přibližně osminu ročního průměru. Do akcí bylo zapojeno 1200 profesionálních hasičů a 1600 dobrovolníků.

Rakušan shrnul události mezi 12. a 23. zářím, kdy extrémní deště a následné záplavy zasáhly především Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Ústřední krizový štáb se dnes zabýval záplavami naposledy.

Během záplav bylo evakuováno 21 488 lidí a 1516 osob bylo zachráněno. Rakušan poděkoval také vojákům, z nichž stovky stále zasahují s těžkou technikou. V současnosti je nasazeno 530 vojáků a 120 kusů vojenské techniky.

Kvůli následkům povodní a obavám o fungování sítí v postižených oblastech před zimou vznikne na ministerstvu průmyslu a obchodu pracovní skupina zaměřená na zásobování plynem. Ministerstvo životního prostředí má zajistit data o stavu a opravách zaplavených čistíren odpadních vod a ministerstvo zdravotnictví vyhodnotí případná rizika pro zdraví obyvatel. Štáb také doporučil krajům zřídit pracovní skupiny pro obnovu infrastruktury, aby byla komunikace s centrem efektivnější.

Dopoledne bylo stále v platnosti povodňové varování na deseti místech. Meteorologové aktualizovali varování před rizikem povodní, které se týká Prahy a oblasti podél Lužnice mezi Třeboní a Soběslaví na jihu Čech. Hladina dolního toku Labe postupně klesá.

Témata: Vít Rakušan (STAN) povodně září 2024