Nizozemsko zaskočil bývalý premiér. S manželkou se rozhodl pro eutanazii

Dries van Agt

Autor: Pavel Krejčí

10. února 2024 13:41

Nizozemsko patří k zemím s povolenou eutanazií. Pro dobrovolný odchod ze světa se v úvodu letošního roku rozhodl bývalý nizozemský premiér Dries van Agt. S manželkou Eugenií zemřeli v pondělí ve věku 93 let. 

O úmrtí někdejšího politika a jeho ženy informovala organizace The Rights Forum, kterou Van Agt založil, uvedla ABC. Pár se rozhodl pro eutanazii kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům. Expremiér před pěti lety prodělal krvácení do mozku, ze kterého se nikdy zcela nezotavil. Manželé budou pohřbeni při soukromém obřadu v Nijmegenu.

"Zemřel ruku v ruce se svou milovanou ženou, která mu byla oporou, s níž byl více než 70 let a o které stále mluvil jako o 'svém děvčeti'," uvedla organizace ve zveřejněném prohlášení.

Van Agt byl členem a svého času také předsedou Křesťanskodemokratické výzvy. Mezi lety 1977 až 1982 byl téměř pět let nizozemským premiérem. Během kariéry zastával také posty místopředsedy vlády či ministra spravedlnosti nebo zahraničních věcí. 

Nizozemsko patří společně s dalšími zeměmi Beneluxu nebo například Kanadou k hrstce zemí, které umožňují eutanazii. V jiných státech včetně Rakouska či Švýcarska je povolena asistovaná sebevražda. 

Témata: Dries van Agt eutanazie Nizozemí