Ničivé zemětřesení v Maroku: Mrtvých jsou stovky a čísla dál rostou

Zemětřesení přimělo mnoho obyvatel země strávit noc v ulicích

Autor: Libor Frýdl

9. září 2023 8:04 | Aktualizováno: 9. září 2023 16:54

Nejméně 1000 lidí zahynulo a více než 1200 dalších utrpělo zranění v důsledku zemětřesení o síle 6,8 stupňů, které v noci z pátku na sobotu zasáhlo Maroko. Uvedla to stanice CNN. Původní čísla hovořily o méně než třech stech mrtvých. Čísla nemusí být ani zdaleka konečná.

Otřesy, které byly nejsilnější za poslední století, srovnaly se zemí řadu budov ve městě Marrákeš, které patří ke známým turistickým destinacím. Zda zemětřesení poškodilo některé vzácné památky zatím není jasné. 

Zemětřesení přimělo mnoho obyvatel země strávit noc v ulicích. Královské marocké ozbrojené síly varovaly, že stále hrozí další otřesy. Podle Amerického geologického ústavu (USGS) šlo o nejsilnější zemětřesení, jaké zasáhlo tuto část severní Afriky za posledních 100 let.

K zemětřesení došlo v marockém pohoří Vysoký Atlas krátce po 23 h místního času (22 h SEČ) v relativně malé hloubce 18,5 kilometru, uvedla USGS, přičemž epicentrum se nacházelo asi 72 kilometrů jihozápadně od Marrákeše, města s přibližně 840 tisíci obyvateli.

K záchranným operacím byly povolány záchranné složky i armáda. Většina mrtvých se nachází v horských oblastech, kam míří nákladní vozy s dekami, lůžky a osvětlením. Záchranné práce ale zpomaluje terén, nýbrž i dopravní zácpy a kamení, které se následkem otřesů sesypalo na silnice.

Zemětřesení trvalo asi 20 sekund a vyvolalo paniku mezi obyvateli v Marrákeši, Agadiru a dalších městech a otřesy bylo cítit i v Rabatu a Casablance, slabší otřesy ale cítili až v Portugalsku a v Alžírsku. 

Poté, co se záchranářům podaří dostat k nejvíce postiženým místům, se podle médií očekává, že počet mrtvých ještě vzroste. Nadále také pokračuje prohledávání sutin a trosek.

Témata: Zemětřesení maroko