Ničivé požáry v Bulharsku se nedaří dostat pod kontrolu! Česko posílá pomoc

Požár

Autor: Jan Hrabě

16. července 2024 15:00

Evropa není ani letos v létě ušetřena ničivých lesních požárů. Plameny se momentálně stále šíří v Bulharsku, kde s nimi bojují hasiči s pomocí všemožné techniky. Dorazit má i pomoc ze zahraničí, včetně České republiky. 

Bulharská agentura BTA informovala, že pro několik oblastí na jihu Bulharska byl kvůli lesním požárům vyhlášen částečný stav katastrofy. Oheň bezprostředně ohrožuje nejméně sedm obcí. S plameny kromě hasičů bojují i místní či dobrovolníci. 

Příčinou požárů je zejména extrémně teplé počasí. Bulharsko už týden trápí vlna velkých veder, přičemž předpověď předpokládá, že tropické teploty budou zemi sužovat i nadále.  

S likvidací požárů přijedou pomoci i čeští specialisté. "Pošleme Bulharsku na pomoc s lesními požáry dva vrtulníky pro letecké hašení," uvedl Hasičský záchranný sbor ČR, který reagoval na žádost prostřednictvím struktur Evropské unie. Ve středu ráno tak vyrazí na cestu vrtulník Policie ČR, stroj Blackhawk s leteckými záchranáři z pražské jednotky hasičů a pozemní podpůrný tým.

"Naši piloti a technici budou odlétat zítra v 7 hodin. Standardně posíláme vrtulník Bell 412, který jsme nasazovali mj. v Hřensku. Místním záchranným složkám držíme palce v těchto náročných chvílích," dodala policie na sociální síti X. 

Témata: Požáry Bulharsko Hasiči Policie ČR