Nevyzpytatelné počasí v Evropě: Záplavy, tornáda a vítr až 180 km/h. Udeří Ciarán

Povodně, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

1. listopadu 2023 10:40

Listopad začne v části Evropy extrémními projevy počasí, upozorňuje na to také Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Hrozí záplavy ve Velké Británii či tornáda ve Francii, vítr zesílí v nárazech na rychlost až 180 kilometrů za hodinu. 

Část Evropy zasáhne výrazná bouře Ciarán. Bude spojena s velmi hlubokou tlakovou níží, která se rapidně prohloubí v silném tryskovém proudění proudícím z Atlantiku. Bouře zasáhne severní Francii, oblast Beneluxu a jih Spojeného království, uvedl ústav na sociální síti X. 

Meteorologové předpokládají, že bouře nejprve udeří na západě Bretaně a v Cornwallu. Poté má postupovat středem lamanšského průlivu do zemí Beneluxu. Nárazy větru dosáhnou na pobřeží rychlosti až 150 kilometrů za hodinu, na otevřeném moři a ostrovech Jersey a Guernsey dokonce až 180 kilometrů za hodinu. Kvůli větru se očekávají velmi výrazné komplikace a rozsáhlé škody v pobřežních oblastech, které zasáhnou mnohametrové vlny. 

Ciarán přinese i velké množství srážek, ve Velké Británii jsou tak očekávány lokální záplavy. ČHMÚ připomněl, že zejména oblasti ve východním Skotsku zaznamenaly v říjnu největší množství srážek v historii měření, proto může další porce deště způsobit velké problémy. 

Experti varují i před možným vývojem ve Francii, kde s ohledem na vysokou rychlost větru a jeho výrazné stáčení s výškou není vyloučen ani vznik tornád během noci na čtvrtek. 

Ústav už v pondělí zmínil, že bouře Ciarán se projeví také na našem území. Konkrétně by měl později ve čtvrtek a v noci na pátek ve východně polovině Česka zesílit vítr. Maximální nárazy větru by se měly pohybovat mezi 55 až 70 kilometrů za hodinu, ve vyšších a horských polohách kolem 90 kilometrů za hodinu.

V novodobé historii zasáhla inkriminovanou oblast i silnější bouře. V noci z 15. na 16. října dosahovaly nárazy větru v Bretani rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu. Dvaadvacet lidí tehdy přišlo o život. 

Témata: Počasí Bouře Povodně vítr ČHMÚ