Nevyzpytatelné počasí na Vánoce: Nová výstraha kvůli povodním

Povodně, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

24. prosince 2023 11:24

Na aktuální vzestup hladin vodních toků reagují i meteorologové. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu před povodněmi, která se týká celého území republiky. V několika okresech platí nejvyšší stupeň varování. 

Konkrétně jde o okresy Litovel, Mohelnice, Olomouc, Šumperk a Zábřeh v Olomouckém, Karlovy Vary v Karlovarském, Kadaň v Ústeckém a Králíky v Pardubickém kraji. Meteorologové varovali, že zde může dojít v zaplavení níže položených obydlených oblastí a k omezení lidské činnosti. 

Na Štědrý den po 11. hodině platil třetí stupeň povodňové aktivity na Ohři v Karlových Varech, Černovickém potoce v Tučapech a Moravské Dyji v Janově. Jeden ze tří stupňů byl dosažen na více než sedmi desítkách míst. 

Na zbytku území platí nižší stupně varování. Na jihu Čech, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji by vodní toky měly dosahovat maximálně prvního stupně povodňové aktivity. 

V platnosti zůstává také výstraha před silným větrem, který může v nárazech dosahovat rychlosti 55 až 75 kilometrů za hodinu. 

Témata: Počasí Povodně vítr ČHMÚ