Netanjahu slíbil Izraelcům: Zničíme Hamás a zvítězíme, ale dejte mi čas

Benjamin Netanjahu

Autor: Jan Hrabě

14. října 2023 12:56

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek večer vystoupil s překvapivým projevem, v němž slíbil lidem zničení Hamásu. Odvetná operace je podle něj na samém začátku. Vysloužil si však kritiku z řad opozice, protože prý neřekl nic nového a pouze vystrašil spoluobčany. 

"Dnes každý ví, že bojujeme za vlast, a bojujeme jako lvi," spustil Netanjahu podle deníku Times of Israel. "Nikdy neodpustíme našim nepřátelům ta zvěrstva. A nenecháme svět, aby na ně zapomněl," pokračoval. 

Premiér zdůraznil, že Izrael zasahuje protivníky bezprecedentní silou. "Zdůrazňuji, že je to jenom začátek. Naši nepřátelé teprve začali platit cenu," konstatoval s tím, že nehodlá odhalovat, co dalšího se chystá. 

Netanjahu zmínil, že Tel Aviv se dočkal obrovské mezinárodní podpory. Do země podle něj míří další munice a zbraně. "Zničíme Hamás a zvítězíme. Zabere to čas, ale tuhle válku ukončíme rázněji než kdy dřív," dodal.

Projev izraelského lídra se stal terčem kritiky opozice, podle jejího lídra Jaira Lapida jen uvrhl občany do paniky během pátečního večera, aniž by během nouzového stavu řekl cokoliv nového. "Ani o rodinách rukojmích, ani o severní frontě, ani o evakuaci," uvedl politik podle zmíněného listu.

"Taková prohlášení nesmí zaznít od premiéra, pokud nemá nové informace pro svůj lid a zemi," dodal Lapid. 

Současný konflikt vypukl přesně před týdnem, kdy teroristé z hnutí Hamás vpadli z Pásma Gazy do Izraele, kde vraždili a brali rukojmí. Izrael eviduje do této chvíle 1300 obětí, většinou jde o civilisty. V Gaze zemřelo během odvetných úderů izraelské armády na 1900 lidí. Dalších téměř 7700 osob utrpělo zranění. 

Témata: Benjamin Netanjahu Izrael hamas Izraelská armáda