Není to za hranou? Musk pokročil s X zase o krok dál, chce sbírat poměrně citlivé údaje

Elon Musk

Autor: Jan Hrabě

1. září 2023 15:05

Sociální síť X, kterou loni ještě jako Twitter zakoupil Elon Musk, aktualizovala pravidla ochrany osobních údajů. Nově hodlá shromažďovat biometrické údaje o uživatelích či záznamy o studiu či práci. 

Na aktualizaci pravidel upozorňují zahraniční média v čele s BBC. Dosavadní pravidla zůstávají v platnosti do 29. září. 

Společnost uvedla, že nově na základě jejich souhlasu bude moci shromažďovat a používat biometrické údaje uživatelů kvůli bezpečnosti, zabezpečení a identifikaci. Zatím však není jasné, jaké údaje přesně myslí. Kromě toho chce X schraňovat informace o zaměstnání a vzdělání, zřejmě za účelem doporučování pracovních příležitostí či personalizace reklamy. 

Vizionář Musk zároveň ve čtvrtek oznámil, že sociální síť umožní ve svém rozhraní video a audiohovory. Fungovat budou na operačních systémech iOS a Android či počítačích i noteboocích Mac. Zájemci k nim nebudou potřebovat telefonní číslo.

Avizované změny navazují na předchozí kroky, ať už šlo o výrazné snížení počtu zaměstnanců starajících se o bezproblémový chod platformy, obnovení dříve zrušených účtů či přejmenování sítě z Twitteru na X. Musk, který je aktuálně nejbohatším člověkem na světě, ji loni koupil za 44 miliard dolarů. Celková hodnota jeho majetku dosahuje 205 miliard dolarů, mimo jiné působí i jako výkonný ředitel automobilky Tesla. 

Témata: Elon Musk Twitter sociální sítě