Německo v šoku. Vraždili vojáci z USA? Něco takového se prý ještě nestalo

Německá policie, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

20. srpna 2023 17:50

Dva americké vojáky zadržela německá policie po vraždě mladého muže, k níž došlo v noci na sobotu na pouti v západoněmeckém městě Wittlich. Případem se nyní zabývají americké orgány činné v trestním řízení. 

O vyšetřování dvojice příslušníků americké armády informoval policejní sbor spolkové země Porýní-Falc. Osmadvacetiletá oběť utrpěla smrtelné bodné poranění během potyčky, k níž došlo v lunaparku, která každý rok navštíví desítky tisíc lidí z okolí místa. 

Zatčení vojáci ve věku 25 a 26 let původně z místa činu utekli, uvedli policisté. Státní zastupitelství v Trevíru předalo případ americkým orgánům, což je v souladu se stanovami pro pobyt vojáků z členských zemí NATO.

"Něco takového se tu ještě nikdy nestalo," řekl novinářům starosta města Joachim Rodenkirch. Zavražděného popsal jako "oblíbeného mladého muže". 

V Německu jsou američtí vojáci přítomni nepřetržitě od konce druhé světové války. Po vyvrcholení studené války se začal jejich počet dramaticky snižovat z původních 200 tisíc na nynějších 34 500. 

Témata: Policie Německo Americká armáda (U.S. ARMY) Německo Vražda