Nejen Rhodos. Požárů v Řecku bylo za červenec PŘES 1400, šokoval ministr

Požár, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

1. srpna 2023 15:10

Řecko v červenci evidovalo více než 1400 požárů, jen několik málo z nich bylo opravdu vážných. Šlo například o plameny na ostrovech Rhodos či Korfu. Stát aktuálně započal se sčítáním škod a je připraven pomoci postiženým oblastem.

"Červenec jsme uzavřeli s 1470 požáry, přičemž deset z nich bylo velkých," uvedl ministr pro klimatickou krizi a ochranu obyvatelstva Vassilis Kikilias v úterním rozhovoru pro veřejného vysílatele ERT. Informoval o tom server Greek City Times

Týmy začaly v terénu zaznamenávat škody způsobené požáry. "Bylo i více než 60 požárů za den a mnohé z nich - především během vlny veder s teplotami až 46 stupňů a za silného větru - prověřili naši vytrvalost. Každý rok jsme jednou ze středomořských zemí postižených požáry," podotkl politik, který ocenil nasazení hasičů.

 Co se týká cestovního ruchu, Kikilias poznamenal, že čísla jsou dobrá a pozitivní trend trvá. "Stát je tady a nabízí pomoc," vzkázal ministr do zasažených oblastí. 

Červencové požáry v Řecku pohltily na 50 tisíc hektarů lesního porostu, napsala TVP. Nejhorší situace byla na ostrovech Rhodos a Korfu, oheň už se ale podařilo dostat pod kontrolu. V oblastech zvýšeného rizika však nadále zůstává téměř 500 hasičů. 

Řecký web Ekathimerini podotkl, že vlna veder a požárů představuje ohrožení místního cestovního ruchu, který se stará o hrubý domácí produkt země až z 25 procent. 

Témata: požáry v Řecku Řecko Rhodos Požáry