Nehoda vlaku v Olomouci: Policie obvinila cizince, který řídil kamion

V Olomouci se srazil vlak s nákladním autem. (17.10.2023)

Autor: Pavel Krejčí

19. října 2023 12:49

Vyšetřování úterní nehody osobního vlaku na železničním přejezdu v Olomouci pokročilo do té míry, že policie ve středu obvinila pětašedesátiletého cizince, řidiče nákladního vozu, s nímž se vlak střetl. Obviněnému hrozí až osm let za mřížemi. 

Podle policistů se řidič nákladního vozidla Scania s návěsem pravděpodobně plně nevěnoval řízení a vjel na červenou na přejezd, kde následně došlo ke střetu s projíždějícím osobním vlakem na cestě z Velké Bystřice na olomoucké hlavní nádraží. V soupravě cestovalo zhruba třicet lidí. 

"Vlivem nárazu se oddělil návěs od tahače, jehož nádrž zachvátil požár. Plameny se rozšířily na celou nákladní soupravu, osobní vlak a automobil, který přijel k přejezdu v opačném směru než nákladní vozidlo," uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Kriminalisté obvinili řidiče ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, v případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v délce dva až osm let či peněžitý trest. Trestní stíhání probíhá na svobodě.

Škoda byla předběžně vyčíslena na více než 30 milionů korun, sdělila policie. Nehoda si vyžádala zranění řidiče nákladního auta, vlakvedoucího a nejméně šesti osob cestujících ve vlaku.

Témata: Nehody vlaků Vlaky Olomoucký kraj Policie ČR