Nebezpečné zimní počasí. Platí výstraha před jevy, které mohou komplikovat dopravu

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Autor: Jan Hrabě

2. prosince 2023 6:30

Na Česko se už v pátek začal z oblohy opět sypat sníh, do neděle mají místy spadnout desítky centimetrů nového sněhu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto varuje před jevy, které mohou dělat problémy zejména v silniční dopravě. 

Úderem třetí hodiny ranní začala platit výstraha, podle které očekávají meteorologové tvorbu sněhových jazyků, na horách i závějí. Skončí až v neděli v 15:00.

Konkrétně se týká Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského, Moravskoslezského kraje a Vysočiny a také okresů Benešov, Čáslav, Český Brod, Kolín, Kutná Hora, Říčany, Vlašim a Votice ve Středočeském a České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Soběslav, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň a Týn nad Vltavou v Jihočeském kraji. 

Předpověď na sobotu (00-24):

Zataženo se sněžením, většinou trvalým, zejména na zejména v jihovýchodní polovině území i vydatným. Koncem noci a ráno na krajním jihovýchodě ojediněle i smíšené nebo mrznoucí srážky. Večer od západu pozvolné slábnutí srážek. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C, v 1000 m na horách kolem -7 °C. Slabý severní až severovýchodní vítr 1 až 4 m/s, zejména ve východní polovině území místy mírný vítr 3 až 7 m/s. Přes den mírný severní až severovýchodní, postupně severozápadní vítr 2 až 6 m/s, ve východní polovině území místy vítr čerstvý 5 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

KOMENTÁŘ METEOROLOGA:

V noci v jihovýchodní polovině území napadne místy kolem 10 až 15 cm, na jihu Čech místy 15 až 20 cm nového sněhu. Přes den zejména na východě napadne místy kolem 10 cm nového sněhu. Místy se budou tvořit sněhové jazyky a večer na Českomoravské vrchovině i závěje.

Předpověď na neděli (00-24):

Oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Zpočátku místy, postupně jen ojediněle sněhové přeháňky, na severu a severovýchodě sněžení četnější. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, zejména v jihozápadní polovině Čech -7 až -11 °C a při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem -13 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s bude odpoledne a večer slábnout.

Témata: Počasí Zima ČHMÚ