Nebezpečné počasí v Česku! Meteorologové zpřísnili varování

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

31. května 2024 12:48

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Meteorologové očekávají od pátečního odpoledne do noci ze soboty na neděli vydatné srážky na západě země s úhrny až 60, lokálně až 80 milimetrů srážek. "Jednat se bude většinou o srážky trvalejšího charakteru, ale s proměnlivou intenzitou a kratšími přestávkami. Intenzivnější srážky výjimečně doprovodí i bouřky," uvedli.

Ústav upozornil, že s ohledem na silné nasycení půdy vodou budou toky v oblasti jihozápadních a západních Čech reagovat na vydatné srážky výraznými vzestupy hladin. 

"Během soboty očekáváme dosažení 3. SPA na Radbuze a Mži. Překročení úrovně 2. SPA předpokládáme zejména na tocích v povodí horní Ohře. V důsledku dotoku stoupne nad úroveň 2. SPA i hladina střední a postupně dolní Berounky. Na tocích odvodňujících Šumavu očekáváme dosažení 1. SPA," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Déšť Povodně ČHMÚ