Nebezpečná Sněžka! Horská služba varuje, na hoře panují extrémní podmínky

Sněžka za dobrého počasí.

Autor: Jan Hrabě

9. března 2024 11:10

Horská služba v sobotu dopoledne varovala před povětrnostními podmínkami na nejvyšší české hoře Sněžce. Na vrcholu ve výšce 1603 metrů panují extrémní klimatické podmínky. Lanovkou se dnes lidé nahoru nedostanou. 

Horská služba dnes na webu uvedla, že na Sněžce panují extrémní klimatické podmínky. Vítr v nárazech dosahuje rychlosti přes 100 kilometrů za hodinu. Povrch na vrcholu a v okolí je zledovatělý. "Pokud se na Sněžku vůbec vydáte, doporučujeme použití nesmeků, popřípadě maček," apelovala služba na turisty.

Kvůli silnému větru v sobotu nefunguje horní úsek lanovky na Sněžku, lidi tak dopraví pouze na Růžovou horu. V Krkonoších zároveň platí první stupeň lavinového nebezpečí z pěti. 

Na nejvyšší české hoře došlo během této zimy k neštěstí. Dva Poláci se z ní v závěru ledna zřítili a pád nepřežili. Hlášení o tragické události přišlo krátce po 14. hodině. Mluvilo se v něm o skupině turistů, přičemž nebylo jasné, o kolik lidí se přesně jedná. Nakonec se nepotvrdilo, že by ze Sněžky spadly více než dvě osoby. 

Podle polských záchranářů došlo k nálezu těl dvou mrtvých o zhruba 900 metrů níže. "Tito lidé spadli ze samého vrcholu Sněžky až pod Kocioł Łomniczka," uvedli záchranáři s tím, že oběťmi jsou polští občané, muži ve věku 23 a 47 let.

Témata: sněžka Krkonoše horská služba