Na Velké pardubické se psala historie! Dostih nemá jednoho jasného vítěze

Dostihy, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

13. října 2024 18:03

Za 150 let nepřinesla Velká pardubická takový výsledek, kterým skončila dnes, kdy se na závodišti v Pardubicích jel 134. ročník nejslavnějšího českého dostihu. Vítězové jsou totiž tentokrát hned dva. 

Letošní Velká pardubická přinesla nejtěsnější finiš v historii a tím pádem takzvaný mrtvý doběh. Ani příslušná komise totiž po dlouhém zkoumání cílové fotografie nebyla schopna rozsoudit, který ze dvou koní byl v cíli první. 

Vítězové 134. ročníku nejslavnějšího českého dostihu jsou tak rovnou dva. Nováček Sexy Lord zajistil první triumf žokeje Jaroslava Myšky, který se přitom na start postavil už podvaadvacáté. Druhým vítězem je Godfrey, v jehož sedle seděl Jan Faltejsek. Ostřílený žokej zvítězil už posedmé. 

Velká pardubická je nejslavnější český závod svého druhu, koná se pravidelně druhou říjnovou neděli. Dostih na 6900 metrů je vypsán pro šestileté a starší koně. 

Letos v listopadu uplyne 150 let od chvíle, kdy se koně na trať dnes nejstaršího a nejtěžšího dostihu kontinentální Evropy vydali poprvé. Kontinuitu Velké pardubické narušily jen dvě světové války, vstup vojsk varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a také nepříznivé počasí v roce 1876.

Témata: Velká pardubická Dostihy