Na Tenerife zuří požár. Teploty jako v létě, tisíce evakuovaných

Tenerife, ilustrační foto.

Autor: Jan Hrabě

5. října 2023 13:30

Sezóna lesních požárů v Evropě ještě neskončila. Španělští hasiči s pomocí helikoptér bojují s plameny na Kanárských ostrovech, které se potýkaly se živlem už v srpnu. Situace je složitá především na Tenerife, kde byly z domovů evakuovány zhruba tři tisíce lidí. 

Požár vypukl ve středu odpoledne na severovýchodě ostrova, přičemž zasahujícím hasičům pomáhá šest helikoptér, napsal britský deník Guardian s odvoláním na regionální vládu. Zhruba 2400 obyvatel bylo evakuováno z města Santa Ursula, dalších šest stovek lidí opustilo La Orotavu. 

Televizní záběry a další videa na sociálních sítích ukazovaly kouř stoupající z kopce v blízkosti obytných budov. Nicméně populární turistické oblasti zůstávají nezasaženy, na Tenerife normálně fungují obě letiště. 

Zástupkyně místní správy zodpovědná za mimořádné situace Blanca Perezová v rozhlasovém vysílání uvedla, že se situaci podařilo stabilizovat. Úřady podle ní budou sledovat další vývoj, na jehož základě následně rozhodnou o možném návratu lidí do svých domovů. 

Pro Tenerife a sousední Gran Canarii platí varování před vysokými teplotami, které překračují 30 stupňů, což jsou teploty typické pro léto, nikoliv pro říjen. 

Témata: Kanárské ostrovy Požáry Španělsko