Na Izrael útočí i Hizballáh z Libanonu, počty mrtvých dál rostou

Izrael, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

8. října 2023 8:00 | Aktualizováno: 8. října 2023 22:00

Dnes ráno byla z Libanonu hlášena minometná palba směrem na sever Izraele, který na tento útok reagoval dělostřeleckým protiútokem. K ostřelování se přihlásilo radikální hnutí Hizballáh, který uvedl, že útok na tři zařízení izraelské armády bylo vyjádřením "solidarity s palestinským lidem".

22:00 - Co bude dál? Spekulace se množí

Jaké budou další kroky Izraele po útoku Hamásu? I o tom se dnes celý den spekuluje. Izraelští představitelé dali v průběhu víkendu několikrát jasně najevo odhodlání osvobodit všechny zajatce a pomstít se Hamásu za bezprecedentní útok. Země zahájila už v sobotu masivní mobilizaci záložních jednotek a podle spekulací je pozemní útok na Pásmo Gazy prakticky jistý.

Izraelské síly tvrdí, že zničily kolem 800 cílů, včetně důležité infrastruktury a úřadů či domovů vysoce postavených členů Hamásu. Celkový počet mrtvých mezi tím na obou stranách konfliktu přesáhl 1000 a zraněno je nejméně 4200 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.  

Nyní se Izrael snaží o evakuaci obcí ležících u hranice Pásma Gazy, což jen nahrává teorii o pozemním útoku, který Izrael zřejmě chystá. Na místo bojů s palestinskými radikály navíc vyslal tanky. Palestinci žijící poblíž hranic s Izraelem dnes také obdrželi pokyn, aby se okamžitě evakuovali a přesunuli do centrálnějších oblastí. 

21:31 - Na hudební festivalu v Izraeli našli 260 těl

Podle izraelské záchranné služby Zaka bylo po sobotním útoku Hamásu nalezeno na místě izraelského hudebního festivalu nejméně 260 těl. 

Ozbrojenci Hamasu stříleli na prchající účastníky a další zajali jako rukojmí na festivalu ve venkovské zemědělské oblasti poblíž hranice mezi Gazou a Izraelem. Venkovní akce Nova Festival měla být celonoční taneční párty oslavující židovský svátek Sukot.

20:50 - Počty mrtvých upřesnila i Palestina

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli se opět mění. Izrael eviduje nejméně 700 mrtvých a více než 2048 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží desítky rukojmí. Podle izraelského velvyslanectví ve Spojených státech bylo palestinskými radikály bylo zajato více než sto izraelských vojáků a civilistů. 

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 400 Palestinců a 2300 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu dosahuje více než 1000, zraněno je nejméně 4200 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.  

20:22 - K Izraeli míří flotila amerického námořnictva

Podle ministra obrany Lloyda Austina míří úderná skupina letadlových lodí amerického námořnictva do východního Středozemního moře. Děje se tak v době, kdy se Izrael připravuje na rozsáhlou operaci proti Hamásu v Gaze.

USS Gerald R. Ford, letadlová loď s jaderným pohonem, plula na začátku tohoto týdne s italským námořnictvem. Dostala do blízkosti Izraele a doprovázet ji budou torpédoborce a křižníky s řízenými střelami, tedy dvě další třídy válečných lodí námořnictva.

USA také podnikají kroky k posílení své přítomnosti bojových letounů v regionu, včetně letek F-35, F-15, F-16 a A-10. V posledních měsících vyslaly několik těchto letadel na Blízký východ v reakci na agresi íránských sil v celém regionu, včetně Sýrie a Ománského zálivu.

Přítomnost úderné skupiny má podle CNN odstrašující efekt pro Hizballáh v Libanonu a další militantní skupiny, které by mohly útočit na Izrael. Americký prezident Joe Biden už v sobotu varoval, že "není vhodná doba, aby žádná strana nepřátelská Izraeli využívala těchto útoků k hledání výhod."

19:47 - Počty mrtvých opět vzrostly

Počty mrtvých a zraněných na obou stranách konfliktu nadále stoupají. Izrael eviduje nejméně 700 mrtvých a více než 2048 zraněných. 

Izraelské obranné síly uvedly, že Hamás drží desítky rukojmí. Podle izraelského velvyslanectví ve Spojených státech bylo palestinskými radikály bylo zajato více než sto izraelských vojáků a civilistů. 

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 370 Palestinců a 2200 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu dosahuje více než 1000, zraněno je nejméně 4200 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.  

19:22 - Stovky mrtvých bojovníků Hamásu, tisíce zraněných

Izraelští vojáci tvrdí, že zabili stovky bojovníků Hamásu, zranili další tisíce a desítky jich zajali. V neděli to uvedl mluvčí izraelských obranných sil. První izraelský protiútok začal v neděli ve 3:45 místního času (v sobotu večer) a byly svrženy "desítky tun bomb", řekl mluvčí IDF Daniel Hagari.

Izraelské síly tvrdí, že zničily kolem 800 cílů, včetně odpalovacích ramp používaných Hamásem, přičemž 50 letadel zaútočilo na 120 cílů jen v Bejt Hanúnu. V neděli došlo k dalším bojům v řadě izraelských komunit poblíž Gazy, včetně Kfar Aza, Nahal Oz, Kissufim a Be'eri, řekl Hagari.

18:48 - USA poskytne Izraeli podporu

Americký prezident Joe Biden v neděli nařídil dodatečnou podporu Izraeli po útocích Hamásu, uvedla tisková kancelář Bílého domu bez dalších podrobností.

"Prezident a viceprezident byli dnes ráno informováni jejich národním bezpečnostním týmem o situaci v Izraeli," uvedl Bílý dům.

Dodal, že "budou i nadále dostávat aktualizace a představitelé Bílého domu zůstanou v úzkém kontaktu s našimi izraelskými partnery. Jejich národní bezpečnostní týmy pracují s Izraelci a protějšky v celém regionu."

18:15 - Rukojmí Hamásu jsou i Američané

Izraelský ministr strategických záležitostí Ron Dermer prohlásil, že mezi zadrženými jsou i Američané. Počet konkrétně zadržovaných obyvatel USA ale odmítl odhadnout.

Spojené státy "pracují přesčas", aby ověřily zprávy o pohřešovaných a mrtvých Američanech  v Izraeli poté, co Hamás zahájil svůj bezprecedentní útok, řekl v neděli ministr zahraničí Antony Blinken.

17:53 - Hamás údajně pochválil íránský prezident 

Hamás v neděli uvedl, že íránský prezident Ebrahim Raisi pochválil jeho překvapivý útok na Izrael. Měl tak učinit v telefonátu s vůdcem skupiny Ismailem Haniyehem. V pozdějším prohlášení Raisi uvedl, že jeho země "podporuje legitimní obranu palestinského národa" a že Izrael a jeho podporovatelé "nesou odpovědnost za ohrožení bezpečnosti národů v regionu."

Írán je úhlavním nepřítelem Izraele a obě země se již dlouho přou formou zástupné války, ve které skupiny podporované Íránem bojují proti izraelským silám. Izrael dlouhodobě obviňuje Írán z podpory Hamásu.

Představitel administrativy amerického prezidenta Joe Bidena v sobotu řekl, že zatím není jasné, zda Írán hrál přímou roli v útocích na Izrael, ale že není pochyb o tom, že Hamás je financován, vyzbrojován a vyzbrojován právě Íránem.

17:24- Papež vyzval k ukončení bojů

Papež František v neděli vyzval k ukončení útoků v Izraeli, protože terorismus a válka nevedou k řešení problémů na Blízkém Východě. "S obavami a bolestí sleduji, co se děje v Izraeli, kde násilí vypuklo ještě zuřivěji a způsobilo stovky úmrtí a zranění. Vyjadřuji svou blízkost rodinám obětí," řekl na vatikánském Náměstí sv . Petra.

"Modlím se za všechny, kteří prožívají hodiny hrůzy a úzkosti. Prosím, zastavte ozbrojené útoky a pochopte, že terorismus a válka nic nevyřeší. Vedou pouze ke smrti tolika nevinných lidí. Válka je porážka: každá válka je porážka!" řekl po modlitbě.

17:01 - Život v Gaze se stává nesnesitelným

Gaza se i dnes ocitla pod protiútokem izraelského letectva a život v této části Palestiny se stává stále obtížnějším. Palestinci v Gaze obdrželi na své telefony zprávy od izraelských úřadů, zejména těch, kteří žijí v blízkosti východní části Gazy, aby se okamžitě evakuovali a přesunuli do centrálnějších oblastí. 

Lidé v Gaze čelí "těžkým a drastickým podmínkám", izraelské nálety nadále pokračují a ničí tamní infrastrukturu. Tryskáče zničily budovu, kde sídlí Palestinská islámská národní banka, a 80 procent obyvatel e ocitlo bez elektřiny.

16:45 - Největší útok za 75 let

Izrael "udělá cokoli", aby osvobodil a vrátil rukojmí, kteří byli zajati do Gazy, řekl v neděli CNN mluvčí Izraelských obranných sil Doron Spielman.

"Máme muže, ženy, děti a babičky, kteří sedí v Gaze v nějakém suterénu. Můžu vám říct, že se nezastavíme, dokud nevyčerpáme všechny možné prostředky k tomu, abychom je dostali zpět. Nikoho nenecháme za sebou a uděláme vše pro to, aby se tak stalo," řekl.

Spielman dodal, že izraelské síly se "snaží co nejúčinněji eliminovat infrastrukturu Hamásu." Ten se se snaží infiltrovat sedm různých oblastí v Izraeli, IDF ale údajně má nad většinou z nich vzdušné velení, snaží se však posílit svou pozemní obranu.

"Jde o nejničivější útok v historii státu Izrael za posledních 75 let, od doby, kdy byl stát vytvořen," řekl. 

16:17 - Netanjahu mluvil se Zelenským, sbírá podporu u státníků

Kancelář izraelského premiéra uvedla, že premiér Benjamin Netanjahu v neděli jednal s německým kancléřem Olafem Scholzem, ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, italským premiérem Giorgia Melonim a britským premiérem Rishi Sunakem. Podle prohlášení "vůdci vyjádřili neochvějnou podporu právu Izraele na sebeobranu podle potřeby".

Podle Scholze Německo zvýšilo ochranu izraelských a židovských institucí v Německu. Novinářům v Berlíně řekl, že Německo stojí pevně na straně Izraele a poznamenal, že země má právo se bránit proti "barbarským útokům", varoval ale před přiživováním konfliktu.

15:59 - Aktualizace počtu obětí

Počty mrtvých a zraněných na obou stranách konfliktu nadále stoupají. Izrael eviduje nejméně 600 mrtvých a více než 2048 zraněných. 

Izraelské obranné síly uvedly, že Hamás drží desítky rukojmí. Podle izraelského velvyslanectví ve Spojených státech bylo palestinskými radikály bylo zajato více než sto izraelských vojáků a civilistů. 

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 370 Palestinců a 2200 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu dosahuje více než 900, zraněno je nejméně 4200 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.  

15:27 - V Izraeli zřejmě umírali i občané USA

Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že americká vláda obdržela zprávy, že v Izraeli zemřelo několik Američanů. Úředníci se podle něj snaží tyto zprávy ověřit.

USA "pravděpodobně" poskytnou podrobnosti o nové vojenské pomoci Izraeli později. "Naším prvním cílem je zajistit, aby Izrael měl to, co potřebuje," řekl.

15:15 - Izraelští rukojmí jsou v podzemí

Podle BBC Radio 4 je pravděpodobné, že Hamás vzal své rukojmí do podzemí, což Izraeli velmi ztíží jejich lokalizaci. "Není pochyb o tom, že cílem Izraele číslo jedna bude najít je pomocí vojenských operací, a ne prostřednictvím vyjednávání," řekl Gershon Baskin, který v roce 2011 vyjednal propuštění Gilada Šalita, izraelského vojáka drženého Hamásem více než pět let.

Řekl, že očekává, že po leteckých útocích Izrael pošle pozemní jednotky do Gazy v "masivní vojenské operaci", s cílem zabít vůdce Hamásu a osvobodit rukojmí.

14:46 - Izraelský bezpečnostní kabinet vyhlásil válečný stav

Izraelský bezpečnostní kabinet oficiálně vyhlásil válečný stav, uvedl v neděli vládní tiskový úřad. Válka podle něj byla v sobotu "vynucena vražedným teroristickým útokem z pásma Gazy." Premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že země "mocně pomstí" útok palestinských militantů.

Vyhlášení války bylo přijato v souladu s článkem 40 izraelského základního zákona, uvedla tisková kancelář. Izrael nemá psanou ústavu , ale jeho 13 základních zákonů plní podobnou funkci.

Nejvyšší představitel izraelských obranných sil odpovědný za aktivity na palestinských územích po útocích řekl, že Hamás "otevřel brány pekla".  Izrael útočí na Gazu nálety, které zabily více než 300 lidí. 

14:28 - Izrael aktuálně politika nezajímá

Nimrod Goren, vedoucí pracovník pro izraelské záležitosti na Middle East Institute, řekl Al-Džazíře, že politický vývoj má v současnosti pro Izraelce menší význam.

"Izraelci stále řeší bezpečnost, více než politiku, protože zažíváme bezpečnostní událost, která je v Izraeli bezprecedentní," řekl.

Goren dodal, že ačkoli hlavní problémy konfliktu existovaly vždy, přístupy k němu se lišily a je těžké předvídat, jaká opatření Izrael přijme dále.

Řekl také, že existuje silná izraelská vůle zabránit dalším bojům na izraelském území, zasáhnout proti vojenskému křídlu Hamásu a zabránit další eskalaci do dalších oblastí, jako je Libanon. 

13:59 - Počty mrtvých prudce stoupají

Počty mrtvých a zraněných na obou stranách konfliktu nadále stoupají. Izrael eviduje nejméně 600 mrtvých a více než 2048 zraněných. 

Izraelské obranné síly uvedly, že Hamás drží desítky rukojmí. Podle izraelského velvyslanectví ve Spojených státech bylo palestinskými radikály bylo zajato více než sto izraelských vojáků a civilistů. 

Rostoucí počty mrtvých hlásí i Palestina. Izraelské letectvo podniká protiútoky na pozice Hamásu a podle posledních údajů bylo v Gaze zabito nejméně 313 Palestinců a 1990 lidí bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu dosahuje více než 900, zraněno je nejméně 4000 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.  

13:33 - V Gaze probíhá evakuace

Více než 20 komunit sousedících s bezpečnostním plotem v Gaze bylo evakuováno, uvedla izraelská armáda. Civilisté žijící v těchto oblastech byli požádáni, aby opustili své domovy kvůli pokračujícím útokům Hamásu a v očekávání izraelské reakce.

Mluvčí izraelských obranných sil řekl CNN, že v Gaze se chystají další údery. Izraelská vláda a armáda od nedělního rozhodují, jaké budou cíle její vojenské odvety. 

13:10 - Izraelská armáda přesouvá tanky

Do oblasti jižního Izraele se přesouvají desítky tanků. Podle izraelských médií v regionech, kam pronikli bojovníci Hamásu, nadále probíhají zuřivé bitvy. Armáda proto mobilizovala desítky tanků a posílá je do oblasti.

12:41 - Izrael pátrá po přesném počtu zajatých

Izraelské obranné síly (IDF) se snaží zjistit přesný počet rukojmí, kteří byli zajati a odvlečeni do Gazy, přičemž mezinárodní mluvčí armády v neděli pro CNN zdůraznil "složitou" povahu situace. 

Mluvčí IDF podplukovník Richard Hecht v rozhovoru řekl, že IDF chápe, že do Gazy byly zavlečeny "desítky" rukojmí. "Protože život je zde velmi posvátný, dbáme na to, abychom měli přesná čísla," dodal.

12:08 - Mezi oběťmi v Izraeli jsou i cizinci 

Obětí útoku Hamásu na Izrael je i několik cizinců. Podle nejvyšších thajských představitelů byli při střetech v Izraeli zabiti dva Thajci a osm dalších zraněno. Bangkok Post s odvoláním na premiérku Sretthu Thavisinovou a ministryni zahraničí Parnpree Bahiddha-Nukara uvedl, že od soboty bylo uneseno 11 thajských občanů.

Sociálními sítěmi se také množí spekulace, že jednou ze zajatkyň Hamásu je občanka Německa.

11:50 - Egyptský policista zabil dva Izraelce

Místní média v Egyptě uvedla, že policista zahájil palbu na izraelské turisty ve středomořském městě a zabil nejméně dva Izraelce a jednoho Egypťana. Televize Extra News, která má úzké vazby na egyptské bezpečnostní agentury, citovala bezpečnostního činitele, který řekl, že při útoku, který se odehrál na místě Pompey's Pillar v Alexandrii, byla zraněna další osoba. Policista byl zadržen.

11:26 - V Izraeli probíhá i informační válka

Podle Jada Melkiho, ředitele Institutu pro výzkum a školení médií na Libanonské americké univerzitě, probíhá v Izraeli informační válka s důsledným zveřejňováním videí Hamásu o jejich probíhajících operacích.

Bojovníci mají kamery, které jsou stejně důležité jako jejich zbraně a kulomety, řekl Al-Džazíře. Na strategické úrovni s bojovníky Hamásu spolupracují operátoři médií, což nahrává domněnce, že jde o předem připravený úmysl.

"Vyprávění v minulosti zdůrazňovalo oběti Palestinců, smrt a ničení," vysvětlil. Tentokrát se však mediální obraz zaměřuje na ofenzivu, ukazuje iniciativu a kontrolu. "To vytváří tón legitimity pro palestinský odpor," dodal. 

11:14 - Na Izrael dopadají další rakety

Hamás uvedl, že v neděli bylo na jihoizraelské město Sderot vypáleno 100 raket. Izraelské záchranné služby Magen David Adom uvedl, že jejich týmy jsou v současné době v oblasti Sderot a poskytují ošetření jednomu jedinci ve vážném stavu po raketovém útoku.

10:47 - Hamás: Politická strana, vojenská organizace nebo nemilosrdní teroristé?

Hnutí Hamás, zkráceně Hamas, je palestinská islámská politická a vojenská organizace, která hraje klíčovou roli v palestinském konfliktu s Izraelem. Tato organizace má složitou historii a politickou agendu a je jedním z klíčových hráčů na Středním východě.  

Hamás byl založen v roce 1987 v průběhu první intifády, což bylo palestinské povstání proti izraelské okupaci v Pásmu Gazy a na Západním břehu řeky Jordán. Zakladatelé Hamásu byli především palestinští muslimští bratři a islámské aktivisty. Název "Hamas" je akronym z arabského Harakat al-Muqawama al-Islamiyya, což lze přeložit jako "Islámské hnutí odporu."

Hlavním cílem Hamásu bylo vytvoření islámského státu na území, které nyní tvoří Izrael, Západní břeh a Pásmo Gazy, a odstranění izraelského státu. Hamás má dvě hlavní složky: politickou a vojenskou. Je ale označován mnoha zeměmi za teroristickou organizaci, včetně Spojených států a Izraele. 

Hamás také vede palestinský vládní úřad v Pásmu Gazy po té, co v roce 2007 provedl násilný převrat proti palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi a jeho straně Fatah na území Pásma Gazy. Od té doby existuje dvojvládí v Palestině, kde Fatah kontroluje Západní břeh a Hamás Pásmo Gazy. To je přitom jednou z nejchudších a nejstísněnějších oblastí na světě. 

10:22 - Aktualizace počtu mrtvých a zraněných

Počty mrtvých a zraněných na obou stranách konfliktu v neděli opět narostly. Izrael eviduje nejméně 350 mrtvých a více než 1860 zraněných. 

Izraelské velvyslanectví ve Spojených státech také uvedlo, že palestinskými radikály bylo zajato více než sto izraelských vojáků a civilistů. Jak izraelští představitelé, tak vůdci Hamásu přiznali, že zajatci byli odvezeni do Gazy. 

Izraelské letectvo v reakci na útok podniklo v sobotu protiútok na pozice Hamásu, který trval i během noci a dnes pokračuje. Podle posledních údajů bylo v Gaze při protiútoku zabito nejméně 313 Palestinců a 1990 lidí bylo zraněno, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu tak dosahuje více než 650, zraněno je nejméně 3500 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.  

09:38 - Banky a továrny. Jaké jsou cíle Izraele v Gaze?

Izrael uvedl, že jeho stíhačky zasáhly areál patřící šéfovi tajných služeb Hamásu v pásmu Gazy. Izraelské letectvo se zaměřilo na banky, místa výroby leteckých zbraní i místa, kde byly uloženy zbraně a vojenské vybavení.

Letadla se také zaměřila na budovy patřící "veliteli zpravodajského oddělení teroristické organizace Hamás". Zvuky výbuchů z města Gaza znějí nepřetržité i dnes.

09:17 - 150 cílů v Gaze zničeno. Mezi nimi i domy vůdců Hamásu

Izraelská válečná letadla zasáhla od začátku odvetných útoků 150 cílů, řekl BBC palestinský bezpečnostní zdroj. Mezi cíli zasaženými při izraelských útocích jsou domy vůdců Hamásu. 

Server dodává, že Hamás má Gazu pod kontrolou posledních 17 let a po celou tu dobu předpokládalo, že se na takovou bitvu s Izraelem připravuje. Hamás také očekával, že Izrael zareaguje tak, jak reagoval.

Izraelské letectvo pokračuje v ničení klíčové infrastruktury Hamásu a domovů vůdců skupiny. Hamás ale o důsledcích takového útoku na Izrael věděl, takže musel očekávat odvetné útoky.

08:45 - Izrael stále nemá všechny oblasti pod kontrolou

Izrael podle BBC tvrdí, že se s Hamásem musí vypořádat ještě v osmi oblastech, kam po sobotním ranním překvapivém útoku pronikli palestinští militanti. Izraelské obranné síly tak zatím obnovily kontrolu nad 22 místy na jihu země.

Izraelské úřady také "pomalu začínají evakuovat" obyvatele ve městech obklopujících pásmo Gazy. Podle vojenského mluvčího, podplukovníka Richarda Hechta, je Izrael "připraven" reagovat na útoky z Libanonu, plány na pozemní invazi ale zatím nebyly zmíněny.

Podle prohlášení Hamásu jsou bojovníci stále přítomni v jihoizraelských městech a podporují raketovou palbou na izraelská města. Ozbrojenci uvedli, že jsou přítomni v Ofakimu, Sderotu, Yad Mordechai, Kfar Aza, Be'eri, Yated a Kissufim.

08:32 - Počty mrtvých po sobotním útoku rostou

Počty mrtvých a zraněných na obou stranách konfliktu po sobotním útoku Hamásu na Izrael dál rostou. Izrael eviduje nejméně 300 mrtvých a více než 1860 zraněných. 

Izraelské velvyslanectví ve Spojených státech také uvedlo, že palestinskými radikály bylo zajato více než sto izraelských vojáků a civilistů. Jak izraelští představitelé, tak vůdci Hamásu přiznali, že zajatci byli odvezeni do Gazy. 

Izraelské letectvo v reakci na útok podniklo v sobotu protiútok na pozice Hamásu, který trval i během noci. Podle posledních údajů bylo v Gaze při protiútoku zabito nejméně 256 Palestinců a 1788 lidí bylo zraněno, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. 

Celkový počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu tak dosahuje více než 550, zraněno je nejméně 3500 lidí. Předpokládá se, že počty zabitých a zraněných dál porostou.  

08:13 - Co se v sobotu stalo?

Radikální palestinské hnutí Hamás v sobotu časně ráno vypálilo zhruba 2500 raket proti Izraeli a palestinští ozbrojenci pronikli do několika izraelských měst u hranic s Gazou. Vůdce islamistického hnutí Hamás v sobotu ráno potvrdil, že tato ozbrojená skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli.

Muhammad Dajf uvedl, že se jedná o začátek operace "Al-Aqsa Storm". Palestinským ozbrojencům se podařilo proniknout do města Sderot, kde dochází ke střetům s izraelskými silami. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal v reakci na útok nejvyšší bezpečnostní představitele a izraelská armáda prohlásila, že je ve válečném stavu a bude se bránit. 

Dopady raket byly hlášeny jak z Tel Avivu, tak z dalších měst. Na sociálních sítích se šíří videa ukazující odpalování raket a také záběry například z izraelského Aškelonu, kde jsou vidět auta v plamenech, pravděpodobně po zásahu jednou z raket.

Očití svědci podle médií také hlásili střelbu v ulicích. To, jak se útočníkům z pásma Gazy podařilo překročit přísně střežené hranice, zatím není známo. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) podplukovník Richard Hecht uvedl, že Hamas vstoupil do Izraele po zemi, po moři i vzduchem.

Dodal, že izraelské obranné síly zahájily operaci "Železné meče" proti Hamásu. Ministr obrany Yoav Gallant řekl, že "Hamas dnes ráno udělal vážnou chybu a zahájil válku proti státu Izrael. Jednotky IDF bojují proti nepříteli na každém místě. Vyzývám všechny izraelské občany, aby dodržovali bezpečnostní pokyny. Stát Izrael tuto válku vyhraje."

Izraelské letectvo v reakci na útok zahájilo protiútok na pozice Hamásu. Ten večer vyslal na Izrael další salvu raket.

08:00 - Do bojů se zapojil i Hizballáh

Dnes ráno byla z Libanonu hlášena minometná palba směrem na sever Izraele, který na tento útok reagoval dělostřeleckým protiútokem. K ostřelování se přihlásilo radikální hnutí Hizballáh.

V prohlášení Hizballáh uvedl, že útok na tři zařízení izraelské armády byl vyjádřením "solidarity s palestinským lidem". Během ostřelování z Libanonu bylo zasaženo izraelské vojenské stanoviště. Zatím není jasné, zda došlo ke zraněním.

Izraelská armáda reagovala dělostřeleckou palbou a zároveň oznámila, že její bezpilotní letoun zasáhl pozici Hizballáhu nedaleko hranice s Libanonem.
 

Témata: Izrael Izraelská armáda palestina Pásmo Gazy