Myslete na rodiny obětí střelby, vzkázal Pavel občanům

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě

24. prosince 2023 13:06

Prezident Petr Pavel vyzval občany, aby o letošních Vánocích mysleli na pozůstalé po obětích čtvrteční tragické střelby na Filozofické fakultě UK, kterou nepřežilo 14 lidí, i na ostatní lidi, kteří přišli o své blízké. 

"Česko se vzpamatovává ze šoku. Zpráva o tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy přišla v předvánočním čase jako blesk z čistého nebe. Rodiny a přátelé obětí, stejně jako těch, kteří utrpěli vážná zranění, teď prožívají těžko představitelnou bolest. Nejsou bohužel sami. Každý den přicházíme z mnoha důvodů o své blízké," napsal Pavel na sociální síti X. 

Podle prezidenta je důležité, aby lidé v těchto dnech mysleli na všechny, kteří radost svátků prožít nemohou. "Mějme respekt k jejich bolesti a nenechme je v ní samotné. Naše solidarita, pomoc, ale i takt a ohleduplnost jim dodá sílu se s touto situací postupně vyrovnat," dodal.

Hlava státu se v sobotu zúčastnila zádušní mše, kterou v katedrále svatého Víta na Pražském hradě odsloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Z nejvyšších ústavních činitelů byli přítomni také předsedové obou parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Pavel přednese během svátků tradiční prezidentský projev, přičemž se vrátí k tradici novoročních projevů, které měli k národu Václav Havel a Václav Klaus. Od konce roku 2013 promlouval prezident k občanům na druhý svátek vánoční 26. prosince, rozhodl se tak po svém triumfu ve volbách Miloš Zeman. V nastaveném trendu pokračoval i dalších devět let ve funkci.

Tradice novoročních projevů se datuje do dob první republiky. Od 30. let vystupoval s vánočními projevy Tomáš Garrigue Masaryk, na kterého navázali Edvard Beneš i protektorátní prezident Emil Hácha. Na Nový rok je pak přesunuli komunisté, přesněji první hlava státu z jejich řad, tedy Klement Gottwald. 

Témata: Petr Pavel