Muž z Kutnohorska hrozil terorem vůči ústavním činitelům. Policie zasáhla

Policie ČR

Autor: Pavel Krejčí

30. září 2023 21:54

Karlovarští kriminalisté z odboru analytiky a kybernetické kriminality zahájili trestní stíhání dvaašedesátiletého muže z Kutnohorska, který byl obviněn z podpory a propagace terorismu. Konkrétně hrozil například útoky na ústavní činitele. Obviněnému hrozí až patnáctiletý trest. 

Obviněný měl od loňského listopadu do letošního března na sociálních sítích podněcovat ke spáchání teroristického činu, když ve veřejných skupinách zveřejňoval příspěvky a komentáře vyzývající k násilným útokům.

"Podněcovat měl k násilným útokům na infrastrukturu, ústavní instituce a ústavní činitele České republiky, konkrétně podněcoval k fyzické likvidaci osob vrcholného orgánu moci výkonné, tedy vlády České republiky a osob orgánu moci zákonodárné, tedy parlamentu České republiky. Dále podněcoval k bombovému útoku na jedoucí vlaky v České republice," uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva. 

Policisté zaznamenali příspěvky a zjistili totožnost autora, poté dvaašedesátiletého muže zadrželi. Následně provedli domovní prohlídku jeho bytu, pozemku a vozidla. Zajištěny byly mobilní telefon, notebook, paměťová média a plynová pistole. 

Podezřelý byl poté propuštěn a je stíhán na svobodě, což ale nic nemění na tom, že mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v délce pět až patnáct let. 

Témata: krimi Policie ČR Terorismus