Mrazivé zimní počasí sužuje Česko. Meteorologové upravili výstrahy

Zimní počasí v Česku, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

8. ledna 2024 14:06

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí upravil varování před povodněmi a zmenšil plochu výstrahy před sněhovými jazyky, silným větrem i silným mrazem. Nízké teploty mají Česko trápit až do čtvrtka. 

Podle výstrahy před mrazy budou noční a ranní teploty až do čtvrtka místy klesat pod -12 °C. "V noci na úterý a na středu se může silný mráz objevit na většině území, kromě části středních a západních Čech. V noci na čtvrtek bude silný mráz jen místy, hlavně v jižních Čechách, na Vysočině a v Olomouckém a Moravskoslezském kraji," uvedli meteorologové na sociální síti X.

Pro dnešek ještě zůstává pro Moravu a Slezsko v platnosti varování před silným větrem, který může v nárazech místy dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. V oblasti se proto mohou tvořit sněhové jazyky, v Jeseníkách dokonce i závěje.

Povodňová situace se pomalu uklidňuje, hladina dolního Labe dál pozvolna klesá. Dopoledne došlo k podkročení druhého stupně povodňové aktivity v Ústí nad Labem. V Děčíně se to samé očekává ve večerních hodinách. Kvůli zvýšenému odtoku z vodních nádrží nadále kolísá hladina Vltavy v Českém Krumlově kolem třetího stupně a v Praze nad úrovní prvního stupně. 

Témata: Počasí Zima vítr