Mrazivé počasí udeřilo. V Česku dnes bylo i pod -20 °C, potvrdili meteorologové

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

4. prosince 2023 9:38

Česko zažilo zatím nejchladnější ráno této zimy, která v uplynulých dnech překvapila vydatnou sněhovou nadílkou na začátku prosince. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na Šumavě klesly teploty pod minus 20 stupňů. 

Meteorologové před půl osmou ráno konstatovali, že jde o zatím nejchladnější ráno probíhající zimy. Nechladněji bylo v šest hodin na Šumavě, kde místy klesla teplota pod -20 °C. Například Volary hlásily dokonce -26 °C. 

V Česku od nedělních 21:00 do pondělních 9:00 platila výstraha, protože meteorologové avizovali, že nad sněhovou pokrývkou budou teploty při vyjasnění a slabším větru klesat i pod -12 °C. O něco větší pravděpodobnost silných mrazů byla v jihozápadní polovině republiky. 

"Zítra po ránu bude -4 až -8 °C, při slabším větru kolem -10 °C. Během dalších nocí budou minima většinou do -5 °C, ojediněle až k -7 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem nuly. Sníh, který napadl o uplynulém víkendu, tak bude zůstávat nebo jen pozvolna odtávat," poskytli meteorologové výhled na další dny. 

Témata: Počasí Zima mráz ČHMÚ