Mrazivé počasí se vrátí i příští týden. Přidá se silný vítr a sněžení

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Markéta Dosedělová

14. ledna 2024 6:00

Do Česka se příští týden vrátí sněžení. Podle ČHMÚ se navíc koncem týdne opět objeví silné mrazy a teploty mohou klesat až na -10 stupňů.

Předpověď na pondělí:

Proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Na horách, zejména na severu sněžení četnější. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, při malé oblačnosti a slabším větru kolem -6 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 9 m/s, zejména přes den místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách až 25 m/s (90 km/h). Na jihovýchodě vítr mírný 2 až 6 m/s. Zejména na severu a severovýchodě se místy budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Předpověď na úterý:

Proměnlivá oblačnost, místy, zejména na horách na severu sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Postupně ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru až -7 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h) bude později slábnout a měnit se na jižní. Zejména na severu a severovýchodě se zpočátku budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Předpověď na středu:

Zpočátku polojasno a ojediněle mrznoucí mlhy. Během dne od jihozápadu přibývání oblačnosti a postupně zejména v Čechách sněžení, které bude v jihovýchodní polovině území místy přecházet do mrznoucích nebo dešťových srážek. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při sněhové pokrývce kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, na jihu a východě až +3 °C. Slabý, na východě přechodně mírný vítr jižních směrů 3 až 7 m/s. V jihovýchodní polovině území se může místy tvořit ledovka.

Předpověď na čtvrtek:

Zataženo, na většině území sněžení, zpočátku v jihovýchodní polovině území i déšť, který může namrzat. Postupně od severozápadu ubývání srážek a později i oblačnosti. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na severozápadě až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s se bude měnit na mírný severozápadní 2 až 6 m/s. V jihovýchodní polovině území se může zpočátku místy tvořit ledovka.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:

V pátek proměnlivá oblačnost a ojediněle, na horách místy sněhové přeháňky. O víkendu převážně polojasno, postupně místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty -2 až -7 °C, při sněhové pokrývce a slabém větru kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +3 °C.

Témata: Počasí sníh