Modlitby nepomohly! Íránský prezident Raísí nepřežil leteckou nehodu

Ebrahím Raísí

Autor: Pavel Krejčí

20. května 2024 8:18

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na íránskou státní televizi a místní média. Později tuto informaci potvrdil i íránský viceprezident Mohsen Mansúrí, který na síti X zveřejnil verš z Koránu používaný k vyjádření soustrasti.

Nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval Íránce, aby se neobávali o vedení islámské republiky a ujistil je, že k narušení kontinuity práce nedojde. Prohlášení v podobném duchu později vydala i íránská vláda, která se sešla na mimořádném zasedání.

Státní televize uvedla, že vrtulník narazil na vrchol hory. Úřady prozatím příčinu nehody nesdělily. Státní tisková agentura IRNA informovala, že Raísí letěl ve vrtulníku vyrobeném v USA - šlo o stroj typu Bell 212.

Záchranné týmy prohledávaly oblast od neděle odpoledne poté, co letoví dispečeři ztratili kontakt s posádkou vrtulníku letícího nad provincií Východní Ázerbájdž diplomacie a dalšími představiteli.

Do pátrání po vrtulníku se zapojila armáda, Revoluční gardy i policisté, jakož i záchranáři z Červeného půlměsíce. Pomoc při pátrání Íránu nabídly například Irák, Kuvajt, Katar, Saúdská Arábie, Sýrie, Rusko, Čína a Turecko, i Evropská unie, která aktivovala svou službu rychlé reakce.

Vrak vrtulníku se našel po zhruba 15 hodinách v pondělí brzy ráno, přičemž státní televize uvedla, že prezident zahynul. Raísiho konvoj zahrnoval tři vrtulníky - další dva "bezpečně dorazily do svého cíle", uvedla tisková agentura Tasnim.

Raísí navštívil provincii Východní Ázerbájdžán severozápadě Íránu, aby spolu s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem otevřel projekt přehrady na společné hranici.

Témata: Ebrahím Raísí Írán