Miroslav Kalousek: TOP 09 rozhodla o jeho kandidatuře do europarlamentu

Miroslav Kalousek

Autor: Jan Hrabě

14. prosince 2023 20:40

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

TOP 09 už dříve určila současného europoslance Luďka Niedermayera jako lídra kandidátky. Ve čtvrtek výkonný výbor rozhodl, že dvojkou bude poslanec Ondřej Kolář, trojkou náměstek královéhradecké primátorky Lukáš Řádek a čtyřkou Šárka Slavíková Klímová. Kandidáti obsadí předem určená místa na společné kandidátce koalice Spolu s ODS a KDU-ČSL. 

"Výkonný výbor TOP 09 vybral jako kandidáty do Evropského parlamentu osobnosti, za kterými je skvělá práce na evropské úrovni, v českém parlamentu či na komunální úrovni. Mají erudici, jsou jazykově vybaveni a připraveni rozhodovat o výzvách 21. století," uvedla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. 

Na sociální síti X pak napsala, že Kalouska vyzvala strana ke kandidatuře do Senátu. "Nikdy jsem se netajila tím, že Miroslava Kalouska považuji za nebojácného a zkušeného politika s velkým darem řeči. Domnívám se, že v situaci, kdy hnutí ANO začíná opětovně útočit na Senát, je právě on člověkem, který zde může odvést neocenitelnou práci pro demokracii," podotkla.

Exministr financí uvedl, že rozhodnutím není překvapen. O kandidaturu podle svých slov usiloval, aby nezklamal důvěru 12 krajských organizací, které ho podpořily. "Rozhodnutí přijímám. Proces, který k němu vedl, byl navíc zdrojem řady informací zajímavých jak pro mě, tak pro veřejnost," sdělil na síti X.

Podle lídra kandidátky Niedermayera vysílá TOP 09 do eurovoleb zkušený tým s vysokou kompetencí v evropských otázkách. "Společně se chceme zasadit o dobré fungování EU ve prospěch našich i evropských občanů. Věřím, že kandidátka Spolu bude dobrá nabídka pro voliče a bude mít ambicí bojovat o vítězství," konstatoval. 

Témata: top 09 Miroslav Kalousek Markéta Pekarová Adamová