Miloš Zeman: Pravda o předloňské hospitalizaci vychází najevo. Co mu bylo?

Miloš Zeman na záběrech z nemocnice 4

Autor: Jan Hrabě

25. října 2023 15:58

Českým prezidentem je od března Petr Pavel, přesto se stále řeší, co se dělo před dvěma lety během úřadování jeho předchůdce Miloše Zemana. Konkrétně se objevily nové informace o jeho tehdejší hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, kam byl převezen za poměrně dramatických okolností.

Nové informace přinesl server Seznam Zprávy, který se odvolává na oficiální dokument. Konkrétně jde o zprávu o hospitalizaci vypracovanou exministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. K 10. říjnu 2021 se datují poznámky o tom, že tehdejší prezident nebyl schopen podepsat souhlas s hospitalizací a trpěl lehkou kvantitavní poruchou vědomí a těžkou poruchou výživy a hydratace. 

Prymula vypracoval zprávu pro potřeby soudního sporu mezi Zemanem a lékařkou Džamilou Stehlíkovou kvůli jejím veřejným výrokům o zdravotním stavu hlavy státu. Dokument obsahuje i zmínky o jaterní cirhóze a odmítnutí další hospitalizace, které připadají už do listopadu 2021.

"Na počátku na tom určitě špatně byl," řekl bývalý ministr zdravotnictví zmíněnému webu. Další podrobnosti odmítl s novináři řešit, protože je vázán mlčenlivostí. 

Prymula ve zprávě nesouhlasí s doktorkou a její interpretací výsledků některých vyšetření. Podle jeho názoru je příliš zjednodušila, nabídl proto vlastní závěry. "Měl jsem na to jiný pohled," prohlásil s tím, že věc nebude veřejně komentovat. 

Zeman byl do nemocnice převezen v neděli 10. října 2021 po povolebním jednání s tehdejším premiérem Andrejem Babišem. Hospitalizován byl v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Poprvé nemocnici opustil 25. listopadu 2021, prakticky vzápětí se do ní ale vrátil kvůli pozitivnímu testu na covid. Definitivně byl propuštěn o dva dny později. 

Ve funkci prezidenta republiky pak setrval do řádného konce druhého mandátu, který mu skončil 8. března letošního roku. Hlavou státu se stal vítěz lednové prezidentské volby Petr Pavel. 

Témata: Miloš Zeman Ústřední vojenská nemocnice Praha Roman Prymula