Miloš Zeman pojmenoval největší neúspěch prezidentství. V čem se mýlil?

Miloš Zeman

Autor: Jan Hrabě

7. listopadu 2023 16:56

Miloš Zeman pojmenoval největší neúspěch svého prezidentství, které skončilo po 10 letech na začátku letošního března, kdy se stal jeho nástupcem Petr Pavel. Zemana podle jeho slov zradil úsudek při hodnocení ruského prezidenta Vladimira Putina, který je zodpovědný za probíhající ruskou agresi na sousední Ukrajině. 

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu začala na konci loňského února, kdy Zemanovi zbýval ještě rok z druhého prezidentského mandátu. Exprezident v diskuzním pořadu Za pět minut dvanáct televize Nova přiznal, že se v dlouholetém šéfovi Kremlu zmýlil.

"Největší můj neúspěch byl, že jsem se totálně zmýlil ve Vladimiru Putinovi, protože jen nesoudný člověk udělá tak tragickou chybu, jako bylo napadení Ukrajiny," uvedl jeden z nejvýraznějších politiků polistopadové éry. 

Bývalý prezident a premiér je přesvědčen, že útok nepoškodil jen napadenou Ukrajinu, ale také agresivní Rusko. "Lidé si to málo uvědomují. Putin je v podstatě ten, kdo poškodil svou vlastní zemi," konstatoval. 

Zeman v relaci okomentoval i další velký probíhající konflikt, v němž Izrael válčí s teroristickým hnutím Hamás, jehož příslušníci v sobotu 7. října vpadli z Pásma Gazy na izraelské území, kde vraždili civilisty a brali rukojmí. Někdejší hlava státu vyjádřila názor, že šlo o kiks tajných služeb. Izraelská armáda podle ní za nic nemůže. 

Exprezident vyjádřil i pochopení pro výroky ministryně obrany Jany Černochové, která na konci října navrhla odchod z OSN. "Řekl jsem, že plně chápu paní Černochovou. Je to gesto. Vystoupení by vytvořilo ještě větší prostor pro lidi, kteří prosazují tyto rezoluce. Proto je dobré tam zůstat a proti těmto osobám bojovat na půdě OSN," dodal. 

Témata: Miloš Zeman Vladimír Putin