Miloš Zeman o členství v NATO: Proč je po 25 letech stále důležité?

Miloš Zeman

Autor: Jan Hrabě

12. března 2024 11:25

Česko si dnes připomíná 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance. Jako premiér u toho před čtvrtstoletím byl Miloš Zeman. Bývalý prezident i dnes hájí české členství v alianci, která by podle něj byla momentálně schopná čelit ruské agresi. 

Podle Zemana je od začátku války na Ukrajině, která trvá už dva roky, patrné, že dnešní ruská vedoucí garnitura v čele s prezidentem Vladimirem Putinem má v genech zakódované imperiální ambice.

"A útok na Ukrajinu – podotýkám na celou Ukrajinu, nikoli pouze na její ruskojazyčné části - ukázal, že opakování okupace z roku 1968 je reálně možné. A proto je třeba, abychom měli bezpečnostní garanci, která by tomuto riziku předešla," řekl bývalý prezident v rozhovoru pro Právo.

Zeman se domnívá, že NATO by v současnosti zvládlo čelit ruské agresi. "Samozřejmě že první výstřel by muselo vypálit Rusko, protože já nevěřím v preventivní akce tohoto typu. Kdyby k tomu prvnímu výstřelu došlo, věřím, že NATO bude reagovat ozbrojenou silou. A je to tak dobře," konstatoval. 

Česko vstoupilo do NATO 12. března 1999 společně s Polskem a Maďarskem. Zeman byl tehdy jako předseda sociální demokracie premiérem necelý rok. Prezidentský post před pětadvaceti lety zastával Václav Havel. 

Témata: Miloš Zeman NATO Rusko