Miloš Zeman nakonec nebude mít vánoční poselství. Proč ho zrušil?

Miloš Zeman

Autor: Jan Hrabě

24. prosince 2023 21:48

Exprezident Miloš Zeman chtěl i po konci ve funkci hlavy státu navázat na svá vánoční poselství, odvysílat ho pozítří měla televize Prima. Zeman se ale v reakci na čtvrteční tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy rozhodl změnit plány. 

Zeman to oznámil v sobotu prostřednictvím facebookového profilu. "Milí přátelé, drazí spoluobčané, tragédie, která nás tak tíživě zasáhla v našich srdcích, vybízí k pietě, tichému zamyšlení a vzájemnosti. Není čas na velké proslovy a velká slova," vysvětlil na sociální síti.

"Proto jsem se, po vstřícné dohodě s televizí Prima, rozhodl, že předtočené Vánoční poselství v úterý 26. prosince 2023 ve 13:00 hodin nezazní, nebude vysíláno," uvedl exprezident. "Jsem s vámi. A mám vás rád. Mám rád tuhle zemi. Přeji všem požehnané Vánoce a vše dobré v novém roce 2024," dodal.

Zemanův nástupce Petr Pavel přednese během svátků prezidentský projev, přičemž se vrátí k tradici novoročních projevů, které měli k národu Václav Havel a Václav Klaus. Od konce roku 2013 promlouval prezident k občanům na druhý svátek vánoční 26. prosince, rozhodl se tak po svém triumfu ve volbách právě Zeman. V nastaveném trendu pokračoval i dalších devět let ve funkci.

Tradice novoročních projevů se datuje do dob první republiky. Od 30. let vystupoval s vánočními projevy Tomáš Garrigue Masaryk, na kterého navázali Edvard Beneš i protektorátní prezident Emil Hácha. Na Nový rok je pak přesunuli komunisté, přesněji první hlava státu z jejich řad, tedy Klement Gottwald. 

Témata: Miloš Zeman