Migranti v náklaďáku na D1: Policie zadržela 58 běženců, řidič utekl

Policie ČR, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl

13. srpna 2023 18:58

Jihomoravští policisté dnes dopoledne zastavili nákladní vozidlo s maďarskou poznávací značkou na dálnici D1 za Brnem ve směru na Prahu, které přepravovalo 58 migrantů v nákladovém prostoru.

Původně plánovali provést běžnou kontrolu, avšak řidič vozidla zareagoval jinak. Zastavil v odstavném pruhu a uprchl. Informaci potvrdil policejní mluvčí David Chaloupka agentuře ČTK.

"Při plánované kontrole chtěla dálniční hlídka nákladní vozidlo zastavit. Než však mohla začít vozidlo pomocí majáků navádět k odpočívadlu, což je standardní postup, řidič reagoval nervózně při pohledu na policejní auto. Zastavil v odstavném pruhu a následně utekl mimo dálnici," popsal Chaloupka.

Poté, co byl nákladní prostor vozidla otevřen, policisté objevili celkem 58 migrantů. K místa byl povolán policejní autobus, aby uprchlíky přepravil. Následně museli policisté prověřit totožnost a národnost těchto osob, aby mohli připravit výslechy s tlumočníky.

Odpoledne se ukázalo, že se jedná o uprchlíky ze Sýrie – 51 mužů, dvě ženy a pět dětí. Policie nyní pátrá po osobě, která byla odpovědná za převoz migrantů.
 

Témata: uprchlíci Jihomoravský kraj