Meteorologové varují: V Česku hrozí vydatné deště a povodně!

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

22. února 2024 13:30

Meteorologové ve čtvrtek vydali novou výstrahu před vydatnými srážkami a povodňovými jevy v části České republiky. Spadnout může do soboty až 60 milimetrů srážek, v reakci na to stoupnou hladiny vodních toků. 

Meteorologové uvedli, že do pátečního poledne spadne v Krkonoších ojediněle přes 50 milimetrů a do sobotního poledne v Orlických horách, Králickém Sněžníku a Jeseníkách i přes 60 milimetrů srážek. "Zejména v noci na sobotu se vyskytnou nad 1000 m, v Čechách nad 600 m a přechodně i v nižších polohách srážky smíšené nebo sněhové," podotkli.

Od čtvrtečního odpoledne začne platit výstraha před povodňovými jevy, protože v reakci na vydatnější srážky budou stoupat hladiny toků. V povodích horního Labe a Jizery je pravděpodobné dosažení prvního stupně povodňové aktivity, na Labi na VD Les Království může být dosažen i druhý stupeň.

"Další výraznější vzestupy s pravděpodobným překročením 1. SPA očekáváme během noci a zítřka na tocích a jejich přítocích pramenících v oblasti Českého lesa (Radbuza, Mže) a Šumavy (zejména povodí Vydry, Křemelné, horní Otavy a horní Vltavy)," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí Déšť Povodně ČHMÚ