Medvědi děsí lidi na Slovensku! Jeden mrtvý a pět zraněných

Medvěd hnědý, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

18. března 2024 11:17

Medvědi dělají na Slovensku v posledních dnech pořádný rozruch. Po tragickém incidentu v Demänovské Dolině zemřela jednatřicetiletá Běloruska, v neděli se pak šelma proháněla ulicemi třicetitisícového Liptovského Mikuláše. Pět lidí utrpělo zranění. 

Město v neděli po incidentu vyhlásilo mimořádný stav, přičemž požádalo místní obyvatele, aby se zejména v ranních a večerních hodinách nepohybovali mimo obytné části. 

"Medvěd byl záchrannými a bezpečnostními složkami vytlačen do neobývaných zón, kde po něm zásahové týmy nepřetržitě pátrají. Bezpečnost obyvatel je tedy zajištěna, prosíme však o zvýšenou opatrnost," uvedla městská mluvčí Viktória Čapčíková podle TASR. Týmy podle ní mají pokyn zvíře eliminovat. 

Zraněno bylo pět lidí ve věku od 10 do 72 let. Někteří mají škrábance, jiní byli pohryzáni, všichni zranění byli každopádně propuštěni do domácího léčení. 

Na medvěda v ulicích Liptovského Mikuláše upozornili místní na sociální síti v neděli kolem poledne. Zveřejnili fotografie či videa. Zvíře bylo viděno například v okolí obchodního centra. Policisté ho nakonec vytlačili do lesa. 

Žilinské krajské ředitelství policie přijalo opatření, jehož cílem je ochrana občanů. Nasazeno bylo více hlídek. "V případě potřeby budou okamžitě připraveny zasáhnout," řekla krajská policejní mluvčí Zuzana Šefčíková.

Témata: Medvědi Slovensko Policie SR