ME ve fotbale 2024: Mistry kontinentu jsou Španělé! Anglie podruhé v řadě prohrála finále

Fotbal, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

15. července 2024 9:49

Podruhé v řadě se ve finále fotbalového mistrovství Evropy představili Angličané, kteří opět doufali, že se jim podaří dokráčet k prvnímu titulu mistrů Evropy, ale stejně jako před třemi lety v Londýně i nyní v Berlíně zůstali těsně pod vrcholem. V souboji království proti Španělsku se sice snažili o obrat nepříznivého skóre, když jako první skóroval na úvod druhé půle Williams a poté na 1:1 vyrovnal Palmer, jenže v 86. minutě o všem rozhodl po rychlé protiakci střídající Oyarzabal, jenž si ji sám i založil. Pro Španělsko je to tak rekordní čtvrtý titul mistrů Evropy.

První pětačtyřicetiminutovka se nesla ve znamení opatrného fotbalu z obou stran jen s náznaky šancí, ale jinak bez větších příležitostí. Ostatně se vzhledem k důležitosti zápasu taková hra čekala. Až krátce před odchodem do kabin zahrozil Foden po rozehrání volného přímého kopu a jeho protečování na zadní tyč, svým zakončením na dlouhou nohu však poslal balon pouze do připravených rukavic Simóna. Jednalo se tehdy o první střelu mezi tři tyče v dosavadním průběhu zápasu.

Nedůraznost v zakončení nakonec Angličany krátce po návratu na hřiště mrzela, jelikož ve 47. minutě se talentovaný čerstvě sedmnáctiletý mladík Yamal tentokrát oproti zvyklostem stylizoval do role přihrávajícího, když našel z druhé vlny nabíhajícího Williiamse a ten se nemýlil, 1:0. Stejně jako v předešlých zápasech se Slovenskem, Švýcarskem a Nizozemskem tak museli Ostrované opět dotahovat skóre.

Záhy po prvním gólu Španělska však mohli fotbalisté z Pyrenejského poloostrova skórovat podruhé, kdyby se jednomu z nejlepších kanonýrů šampionátu Olmovi podařilo z otočky využít beze zbytku předcházející Williamsovu přihrávku. Na čele tabulky kanonýrů tohoto turnaje se tak neosamostatnil. Po hodině hry byl nečekaně na anglické straně stažen kapitán Harry Kane snažící se konečně o zisk první velké týmové trofeje. Už z lavičky tak sledoval pokus Bellinghama mířící jen těsně vedle španělské svatyně. Na druhé straně zahrozil Yamal svým přízemním zakončením, které se podařilo Pickfordovi vytáhnout mimo.

Přišla na řadu 73. minuta, kdy se Angličané dočkali kýženého vyrovnacího gólu. Tvrdou střelou zpoza vápna se o ní postaral před chvílí střídající Palmer, 1:1. O deset minut později mohl navrátit španělské vedení Yamal, ale znovu proti Pickfordovi neuspěl. V 86. minutě tu ale byla rychlá španělská protiakce, na jejímž začátku i konci se ocitl střídající Oyarzabal, jenž se tak postaral po spolupráci s Cucurellou o rozhodující gól.

Ostrované se ještě jednou snažili o zázrak v podobě otočení stavu, ale nestalo se tak ani při rohovém kopu, po němž neuspěl jak hlavičkující Rice, jehož vychytal gólman Simón, ani následně další hlavičkující Guéhi, jehož zakončení pro změnu na brankové čáře odhlavičkoval Olmo. Rice následně hlavičkoval už jen nad.

Skóre se tak tedy nezměnilo a Španělé hrající nejlepší fotbal ze všech na turnaji došli zaslouženě ke svému čtvrtému titulu evropských šampionů.

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (14.7.2024):

Finále (Berlín):

Španělsko - Anglie 2:1 (0:0)
Branky:
47. Williams, 86. Oyarzabal - 73. Palmer. Rozhodčí: Letexier - Mugnier, Rahmouni - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Olmo, Stones - Kane, Watkins

Španělsko: Simón - Carvajal, Le Normand (83. Nacho), Laporte, Cucurella - Olmo, Rodri (46. Zubimendi), Ruiz - Yamal (89. Merino), Morata (68. Oyarzabal), Williams. Trenér: De la Fuente

Anglie: Pickford - Walker, Stones, Guéhi - Saka, Mainoo (70. Palmer), Rice, Shaw - Bellingham, Foden (89. Toney) - Kane (61. Watkins). Trenér: Southgate

Témata: Fotbal Euro 2024