ME ve fotbale 2024: Česko-Portugalsko 1:2. Repre byla blízko senzaci, rozhodly smolné góly

Fotbal, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

19. června 2024 8:16

Čeští a portugalští fotbalisté v úterý večer v Lipsku jako poslední ze všech vstoupili do mistrovství Evropy, které hostí Německo. Svěřenci Ivana Haška byli outsiderem a většinu zápasu se také bránili, přesto byli blízko senzaci. Po přestávce se dostali do vedení, alespoň o bod přišli až v nastaveném čase. 

Trenér Hašek, pro kterého šlo o první soutěžní zápas v čele národního týmu, překvapil nejméně na dvou místech v sestavě výběrem hráčů. Za překvapení by se dalo označit nasazení Davida Douděry na levý kraj obrany a Pavla Šulce do zálohy. Na portugalské straně nechyběl v sestavě hvězdný Cristiano Ronaldo. 

Češi si míče na kopačkách během utkání moc neužili, většinu času ho měli soupeři. Přesto se reprezentace dostala do vedení, když v 62. minutě nabil Coufal na hranici vápna Provodovi, který výstavní ranou poslal tým do vedení.

Bohužel, udržet se ho podařilo jen sedm minut. Pak se česká obrana nachomýtla k prvnímu smolnému gólu. Brankář Staněk, který předtím dvakrát vychytal Ronalda, pouze vyrazil hlavičku do nohou Hranáče, od nichž se míč odrazil za jeho záda. 

Portugalci se pak v závěru už jednou radovali z obratu skóre, který ale zhatil zásah videorozhodčího kvůli ofsajdu Ronalda. Podruhé už jim radost nikdo nesebral, když v 92. minutě skóroval Conceicao, který se ocitl v obrovské šanci sám před Staňkem.

Češi tak přišli i o bod a nyní budou spoléhat na to, že v sobotu porazí Gruzii, která včera prohrála s Tureckem 1:3.

Portugalsko – Česko 2:1 (0:0)

Branky: 69. vlastní Hranáč, 90.+2 Conceicao – 62. Provod. Rozhodčí: Guida – Meli, Peretti – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Leao, Conceicao – Schick

Portugalsko: Costa – Dias, Pepe, Mendes (90. Neto) – Dalot (63. Inacio), B. Silva, Fernandes, Vitinha (90. Conceicao), Cancelo (90. Semedo) – Ronaldo, Leao (63. Jota). Trenér: Martínez

Česko: Staněk – Holeš (90.+3 Chorý), Hranáč, Ladislav Krejčí II – Coufal, Provod (79. Barák), Souček, Douděra – Šulc (79. Ševčík) – Schick (61. Chytil), Kuchta (60. Lingr). Trenér: Hašek 

Témata: Fotbal Euro 2024