Markéta Pekarová Adamová si vjela do vlasů s Babišem. Kvůli obětem covidu

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Jan Hrabě

29. října 2023 10:45

Poslanecká sněmovna v pátek schvalovala růst rodičovské, dva její významní členové se do sebe ale pustili ohledně úplně jiných témat. Předsedkyně komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) rozlítila expremiéra Andreje Babiše (ANO), když se zmínila o zbytečných obětech covidové pandemie za jeho vlády. 

Babiš se během pátečního jednání vyjádřil kriticky na adresu vlády a zejména jejího předsedy Petra Fialy (ODS), který podle jeho slov není schopen za Česko jednat. "Není schopen anglicky říct ani pět souvislých vět, čte to z papíru, obrovská ostuda," prohlásil na plénu. Vyvolal tak reakci šéfky dolní komory. 

Pekarová Adamová připomněla éru Babišova vládnutí. "Zapomíná se na celou řadu věcí, když byl Andrej Babiš premiérem, kolik lidí tu zbytečně zemřelo. Nelíbí se vám to, chápu. Můžete si mlátit do lavic sebevíc, můžete je i rozbít, ale je to pravda, kterou nezapřete. To jsou fakta," řekla s ohledem na dění za pandemie covidu-19. 

Expremiér se pořádně naštval, což ukázalo jeho další vystoupení. "Největší sprosťárna je v tom, že mluvíte o lidech, kteří zemřeli za covidu. Víte, kolik jich zemřelo od 17. prosince? Osm tisíc. A řekl jsem někdy, že za to můžete? Neřekl jsem nic," odvětil předsedkyni TOP 09, která s klidem reagovala, že za pravdu se člověk zlobí nejvíc. 

Předsedkyně Sněmovny následně sdílela video svého vystoupení. "Andrej Babiš mi řekl, že s ním nemohu soutěžit. Má pravdu, to opravdu nemohu. Nejsem soudem usvědčený lhář. Nejsem obžalovaná. Nepřihrávám si dotace, třeba 100 milionů na výrobu toastového chleba. Nemám za sebou žádné skandály. Tato 'vítězství' si, pane poslanče, klidně nechte," napsala na sociální síti X. 

Ke slovní přestřelce došlo během schvalování růstu rodičovského příspěvku. Sněmovna v pátek hlasy téměř všech přítomných poslanců souhlasila s růstem dávky o 50 tisíc na 350 tisíc korun od ledna příštího roku. Nová výše příspěvku se bude týkat dětí narozených od začátku roku 2024, vyplývá z vládní novely. 

Témata: Markéta Pekarová Adamová Andrej Babiš Poslanecká sněmovna